"Putujuće butige" - spas za starije na ruralnim područjima

Za stanovništvo ruralnih područja zlata vrijede mali obrtnici koji im dođu do kućnog praga i donesu im osnovne životne namirnice u svojim "putujućim butigama". Posebno to veseli starije stanovništvo.

➡️ Slavonski dućan nudi sve - od hrane do suvenira

Kad odjekne automobilska truba - eto i mušterija Davorove "putujuće butige". Brzo stižu, makar i "na štapu".

- Danas samo kruv i cukar. Znači puno! Kad vidite da jedva hodam - ono kad nije dolazio, onda moram zvati nekoga, tražiti da mi donese, kaže nam Marija Bajan.

- Važno je kad dođe prid kuću i ne gleda se baš kuna tamo - kuna 'amo i tako, kaže Ruža Bajan.

Trgovinom na kotačima Davor Škrbić vješto manevrira do svakog praga gdje još ima života. A statistika koju vodi je neumoljiva.

- Sela jednostavno ostaju prazna. Praktički kad god osoba umre, ta kuća se zaključa i više nema nitko. To je veliki broj u vrličkome kraju i ovome našem. 80-100 ljudi godišnje umre, pet-šest se rodi i to je to, kaže Davor.

Mnogima je prvo i jedino prijateljsko lice koje će toga dana sresti.

- Humani čovjek - on se zavlači tamo gdje su babe, jer one ne mogu 10 metara ići, ne mogu na glavnu... Ako nemamo kunu, dvi' ili triv - "dat ćete drugi put", kaže Marta Radulović.

Davor kaže da je s mušterijama odličan, kao s roditeljima.

- Super sve, prijateljski odnos, kako bih vam rekao, baš smo ono udobre, ističe.


- Svi mi hoćemo da je s nama dulje - to je kao i svagdje, kao i kod doktora, kad uđeš, voliš da s tobom popriča, a oni drugi ljute se, to je tako svugdje, kaže Stana Jurić.

No on mora dalje. Jer radno vrijeme traje - koliko treba do najzabačenijih krovova pod skutima Dinare, do Validžića, Polače, Potoka. Kad dođe zima zna biti i opasno.

- Nemo'š svagdi doći, sniga, uvjeta, i ne čiste se toliko ova sela, ali mi uvik nastojimo da se probijemo, da dođemo bar jedanput tjedno, kaže Davor.

A dovozi sve po redu, i hranu i piće.

- Zahvaljujemo i Boži koji u ovijem sudbonosnijem vremenima ne otpušta radnike i nami pomaže ujedno, kaže Marta Radulović.

A pomoći bi trebalo i pokretnoj trgovini, poručuju stanovnici Podinarja. I subvencionirati tu djelatnost koja život znači. Jer prevale Davor i bijeli kombi iz dana u dan stotine kilometara, za sve manji utržak.