103 godine vinkovačkog kazališta

Malo je gradova koji se mogu pohvaliti kazališnom tradicijom duljom od stoljeća. Vinkovci su jedan od njih, čije kazalište "Joza Ivakić" već više od stoljeća živi sa svojim gradom.

Radni je dan. U gradu koji nosi titulu najstarijeg europskog grada, u kojem se živi više od osam tisuća godina, kao da je vrijeme stalo. Uzburka ga tek pokoji nesvakidašnji prizor, poput HRT-ove kamere ispred kazališta, a onda i velika želja Vinkovčana da javno kažu što im ono znači.

Nekima je ono "duševna hrana", drugima nepresušan "izvor zabave" gdje se uvijek ima "nešto novo za vidjeti i novo za naučiti".

A na njegovim su daskama stasali najbolji. Od Vanje Dracha, Nade Subotić, Ive Gregurevića, Rade Šerbedžije. Izmjenjivale su se predstave domaćih i stranih autora, posebno vinkovačkoj publici draga djela slavonskih pisaca, a tu su i poznata redateljska imena.

Pred publiku će uskoro premijera kultne "Gospođice Julije". U naslovnoj ulozi vinkovačka dobitnica nagrade hrvatskog glumišta Matea Marušić.

- Ljepota ove male sredine je to što zajedno rastemo - mi glumački, oni kao publika - kaže Matea.

Od najmlađe do najstarije, ovdje se brine o svakom gledatelju koji je za prosječnu cijenu dva obična pića dobio jednu predstavu. Korak dalje, u stvaranju profesionalanog ansmbla, otišao je i prvi čovjek grada Ivan Bosančić. Ideja mu je da da svatko tko završi glumu iz Vinkovaca ili iz neke njihove neposredne blizine, treba dobiti priliku u ovom kazalištu.

I tu kazališnoj priči iz maloga grada nije kraj. Nova je premijera pred vratima.