'Muškarci u suknjama…' za 20 godina Plesnog centra Tala

Obnovom intrigantne predstave ‘Muškarci u suknjama, a žene isto!?’, Plesni centar Tala proslavio je dvadeseti rođendan.

Prije 20 godina zagrebački Plesni centar Tala počeo je diktirati trendove u svijetu suvremenog plesa otvorivši vrata mnogim mladim umjetnicima. Progovarali su o paradoksima u društvu, bili neustrašivi prema tabuima i kao takvi plijenili pozornost publike.

Naraštaji zaljubljenika u ples stasali su upravo pod njihovom palicom, a svaku su poruku prenijeli kako najbolje znaju na sceni - pokretom tijela, pa tako i sada, za 20. rođendan.

Tempo nikad ne posustaje, pa su usprkos manjku prostora i beneficiranog radnog staža te nedovoljnim financijama, plesni umjetnici nametnuli svoj tempo - i tako već 20 godina. Provokativni, postojani i prisutni, uspjeli su pokazati da plesna scena zaslužuje više.

- Mi plesači radimo kao u rudniku. Ja se nadam da onaj tko se odluči biti plesni umjetnik, može to prihvatiti, ističe Larisa Lipovac Navojec, plesačica i osnivačica Plesnog centra Tala.

U njihovu rudniku - Plesnom centru Tala - umjetnike se odgaja da rašire krila.

- Mogu reći da smo Larisa i ja jedan lijepi primjer kako se uz sve različitosti može postići sve ono što se želi. To nije zezancija. Ja sam od prvog dana govorila o sanjanju. Danas, nakon 20 godina, san se ostvario, dodaje Tamara Curić, umjetnička ravnateljica Plesnog centra Tala.

Rođendan su odlučili proslaviti rekonstrukcijom nagrađene predstave ‘Muškarci u suknjama, a žene isto!?’. Prije 15 godina, kada je nastala, provokativno je progovorila o ravnopravnosti spolova, a ta tema ne gubi na aktualnosti, pogotovo kada govorimo o plesnoj umjetnosti.

- Plesač je zapravo zvijer, i plesač je možda puno puno više, bez obzira na to što su pokreti nježni, što ima poetike u tijelu, i što je mora biti, muškarac koji to može izvesti je puno veći muškarac nego što se misli, napominje koreograf i samostalni umjetnik Žak Valenta.

I publika je, u Talina protekla dva desetljeća, imala važnu, motivirajuću,  ulogu:  Cilj je potaknuti ih da razmisle o tomu, možda probuditi neke nove emocije i promijeniti stavove, kaže plesačica Mateja Niković.

U studenom će Tala na programu nuditi ovu predstavu svim zaljubljenicima u ples.