Zdrava "sirotinjska" kava i doručak iz djetinjstva

Nekada  je doručak bez nje bio nezamisliv, a onda ju je gotovo potpuno potisnula kava. Cikorija se ipak i do danas zadržala te i dalje neki od nje rado pripravljaju kavovinu ili bijelu kavu. Ne bez razloga - posebno je zdrava, ima i ljekovita svojstva. Danas  je u većim količinama uzgaja tek jedan proizvođač.

Zeljastu gorku biljku svijetloplavih cvjetova, cikoriju ili, kako je u narodu još zovu konjsku travu, konjogriz, uzgajali su i stari Rimljani, Grci i Egipćani. Kod nas je uzgaja samo Mario Puškarić na poljima pokraj Garešnice.

- Krenuli smo s 15-ak hektara , a danas proizvodimo između 30 i 50 hektara godišnje sukladno potrebama prerađivača, govori Mario Puškarić, Kaniška Iva.

-  Cikorija je izuzetno zahtjevna. Ona u svojoj vegetaciji zahtjeva jedno do dva mehanička uklanjanja korova, znači, okopavanje u kojem angažiramo sezonske radnike kako bi uklonili sve korove, naglašava Filip Puškriać.

Većini mlađih bijela je kava gotovo nepoznanica, a upravo se korijen cikorije, izuzetno zdrav za probavu, koristi kao pripravak za taj napitak, nekada obvezan dio doručka.

- Već pomalo i ja spadam u te malo starije koji to pamte. Dakle, nekad je bila bijela kakva u pravilu kod kuće od cikorije .Vremena su se promijenila, ali evo vraćamo se starim navikama, rekao je Mario.

Prema tradicionalnoj recepturi, u tvornici otvorenoj prije točno 120  godina, u Bjelovaru se prerađuje korijen cikorije. Prženjem kockica punih inulina, pektina i kalija pogonom se širi karakterističan miris koji podsjeća na kavu.

- Cikoriju prerađujemo na tradicionalan način već dugi niz godina na ovoj lokaciji u Bjelovaru.Tako nastavljamo i ove godine. Očekujemo količinu od oko 900 tona, gdje ćemo imat dovoljnu količinu cijelu ovu godinu, naglasio je Boris Bokulić, voditelj kampanje cikorije u Francku.

Sirotinjska ili ratna kava, kako su je nazivali u prošlosti, i dalje ima svoje vjerne potrošače, a više od polovice završit će u izvozu.