Rijetke stropne ploče izložene u trogirskome muzeju

Četiri godine nakon pronalaska, vrijedne kasnogotičke oslikane stropne pločice s prikazima različitih alegorijskih figura, postale su dio stalnog postava Muzeja grada Trogira.

U ovoj je trogirskoj kući, nekad u vlasništvu obitelji Barbieri, za obnove otkriven drveni kazetirani kasnogotički strop sa zaglavnim stropnim oslikanim pločicama.

- Prikazuju figure pravde, pravednosti, nade, snage, neki su prikazi toliko oštećeni da ih ne možemo prepoznati. Uvijek je to bio lik žene raspuštene duge kose s različitim atributima, govori dr. sc. Fani Celio Cega,  ravnateljica Muzeja grada Trogira.

Na ovoj je drvenoj pločici naslikana žena sklopljenih ruku sa srnom u pozadini. Simbolizira nadu. Dobro je vidljiva zahvaljujući konzervatorici restauratorici Ružici Ercegovac iz splitskog restauratorskog zavoda. Svih 10 pločica muzeju je darovao novi vlasnik kuće.

- Radi se o jednoj vrijednoj donaciji budući da su zaglavne pločice vrlo rijetke u Trogiru. Možda se kriju još negdje , međutim istraživanja će utvrditi je li to istina, govori Celio Cega.

Iako se oslikane stropne pločice nalaze u mnogim europskim palačama i kućama nastalim od 14. do 16. stoljeća, kod nas su vrlo rijetko ostale sačuvane. Ove trogirske u budućnosti će biti izložene u sklopu drvene konstrukcije odnosno imitacije kasnogotičkoga stropa.