'Cool' glumci za volanom u Kinoteci, 'Retrovizor' u Tuškancu

Ovotjedni ciklus ‘Autom kroz povijest filma’ zagrebačkog kina Kinoteka posvećen je 'cool' glumcima koji su zapamćeni po svome stavu, izboru uloga i vještinom upravljanja volanom, a kino ‘Tuškanac’ posvetilo je prvi tjedan studenog programu 'Retrovizor', s klasičnim i kultnim djelima proslavljenih autora koja nisu dio njihovih redovitih redateljskih retrospektiva.

Iz Kinoteke su najavili program posvećen 'majstorima i majstoricama 'kulerštine', nazvan po Steveu McQueenu, izvornom ‘kralju coola’ - prikazat će se njegova dva antologijska ostvarenja.

Prvi je na programu u utorak, kriminalistički triler ‘Bullitt’ Petera Yatesa iz šezdesetih koji i danas impresionira rijetko nadmašenom scenom jurnjave po ulicama San Francisca, te u subotu, ‘Le Mans’ Leea H. Katzina, McQueenov projekt iz strasti koji se odlikuje dokumentaristički uvjerljivim prikazom automobilske utrke iz naslova.Bit će prikazano još nekoliko filmova s glumcima koji su iza volana oblikovali pojam ‘kulerštine’: u sportskoj komediji ‘Nacionalna klasa’ Gorana Markovića glumac Dragan Nikolić vozi gledatelje kroz socijalističku pop-kulturu 1970-ih, i to automobilom koji je bio jedan od simbola jugoslavenske ekonomije fićekom.

Filmsku vožnju nastavlja ‘Nestali za 60 sekundi’, s Nicolasom Cageom i Angelinom Jolie, opisana kao ‘akcijska razbibriga’ Dominica Sene koja je pomogla revitalizaciji krimića i uvela ga u 21. stoljeće.

Tu je i ‘Gran Torino’ Clinta Eastwooda, suvremena verstern-drama ‘koja se može protumačiti i kao labuđi pjev Eastwoodove bogate redateljske i glumačke karijere.’Kino Tuškanac: Program Retrovizor s klasičnim djelima kultnih autora

Zagrebačko kino ‘Tuškanac’ ovaj tjedan nudi program 'Retrovizor', s klasičnim i kultnim djelima slavnih autora koja obično nisu dio njihovih redovitih redateljskih retrospektiva.

Održavat će se jedna projekcija dnevno, u 19 sati, a nakon filma ‘Gilda’ Charlesa Vidora iz 1846. s Ritom Hayworth u naslovnoj ulozi, jednog od najvećih hitova svog vremena i jednog od najerotičnijih film noira, kojim je u ponedjeljak počeo program, slijedi ‘Nula iz vladanja’ iz 1933., prvi igrani film Jeana Vigoa kojeg je francuska cenzura nakon premijere zabranila.Na Kratkom utorku u suradnji s Kinoklubom Zagreb bit će premijerno predstavljeni digitalno restaurirani filmovi Tatjane Ivančić, a predstavit će ih Petra Belc, voditeljica projekta digitalne restauracije.

Srijeda donosi noirovski krimić Julesa Dassina ‘Noć i grad’ (1950.), s Richardom Widmarkom u glavnoj ulozi, a četvrtak realističko ostvarenje ‘Panika u parku droge’ Jerryja Schatzberga (1971), što je bila i prva velika uloga Ala Pacina i film koji je glavnoj glumici Kitty Winn donio nagradu u Cannesu.

Za petak je najavljeno remek-djelo ‘Grk Zorba’ (1965.), najpoznatiji film Michaela Cacoyannisa, s Anthonyjem Quinnom, a za subotu ‘Mačka na vrućem limenom krovu’ Richarda Brooksa, adaptacija drame Tennesseeja Williamsa iz 1958. s Paulom Newmanom i Elizabeth Taylor.

Sredinom mjeseca u Tuškancu bi se trebala održati retrospektiva ‘Vizualna raskoš’ Luchina Viscontija, u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu, u sklopu koje će se prikazati 10 filmova tog velikog talijanskog redatelja.