Posjetili smo prvi dom u koji je ušao virus

7. travnja 2020. dugo će pamtiti u splitskom Domu za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici. Bili su prvi dom u Hrvatskoj u koji je ušao virus. Prvi čiji su korisnici kao u nekom filmu evakuirani u KBC Split i prvi i jedini dom koji je, poručuju, osjetio neopravdani medijski linč.

➡️
Policija završila izvide u splitskom Domu za starije i nemoćne
➡️ Svi korisnici u splitskom domu negativni na koronavirus
➡️ Split: Preminuo muškarac, korisnik doma za starije i nemoćne
➡️ Puljak: Zašto se skrivaju izvještaji inspekcija o splitskom Domu za starije

- Boriš se za svoje kolegice koje su bile nezaštićene. Gledaš ih kako daju sve od sebe i svjesne su da će biti pozitivne. Nešto strašno, nemate riječi jer i meni se sad suze kupe kad se toga sjetim, sjeća se Gordana Roso, medicinska sestra Doma za starije i nemoćne, Split.

Prozivanjima je najviše bila izložena glavna sestra doma Zdravka Đapić Kolak, koja i danas, baš kao i u vrijeme nemilog događaja tvrdi - sve smo napravili kako treba, prema zakonu, od prve obavijesti epidemiolozima do organizacije rada u domu.

- Taj medijski linč nas je dodatno pogodio na ljudskoj razini. Kada imate podršku svih korisnika doma, onda vam je ovo dodatni udarac koji utječe i na vaše psihofizičko zdravlje i upravo sam zbog toga završila u bolnici, rekla je Zdravka Đapić Kolak, voditeljica Odjela za zdravlje, njegu i rehabilitaciju DSN-a, Split.

Upravo je zbog takve podrške, sestra Đapić Kolak prestala dvojiti i vratila se na posao, kao i njezini kolege koji joj ni u najtežim trenucima nisu okrenuli leđa.