Tajne baroknog grada

Stari grad, Gradska vijećnica, groblje - prepoznatljivi su simboli Varaždina. No, postoje i skriveni za koje ni mnogi Varaždinci ne znaju da su ondje. Pogledajte koje kulturno blago skriva varaždinska gradska jezgra.

Lijep i privlačan, a opet tajanstven i zagonetan - to je Varaždin. Nosio je ovaj trg ime po maršalima, kraljevima i herojima, ali Varaždincima je uvijek - Korzo.

- Od francuske riječi korzirati se ili šetati se. I tako je od 16 stoljeća kad je glavna Gradska vijećnica dobivena na poklon, kaže Miran Bojanić Morandini, Turistička zajednica Varaždinske županije.

A samo rijetki znaju da pogledom na Vijećnicu mogu doznati mjesečeve mijene. Naime na pročelju, u niši skriva se pokazivač mijena.

- On danas ne radi najispravnije. Kad je bio povezan sa starim satom koji se ručno navijao onda je taj sklop zupčanika besprijekorno funkcionirao, pokazivao je u kojoj se fazi mjesec nalazi, rekao je Bojanić Morandini. 

Tu je i "Grofica Marica" - kultna kavana u kojoj su odzvanjale melodije Kalmanovih opereta, a zasvijetlila je ondje i prva električna žarulja. Odmah nasuprot kavani - svi primjećuju - morsku sirenu, ali rijetko tko zna njezino značenje.

Morska sirena, ali i kornjača takozvani su cimeri. Riječ je o logu, odnosno pokazivaču - koji upućuje na to što se u kojoj trgovini prodaje.

- Do duboko u 19. stoljeću oni koji su dolazili u Varaždin, a i sami Varaždinci nisu bili pismeni nego su se više služili sa simbolima - tako se primjerice ovdje nalazi željezni čovjek, koji označava - ne trgovinu vitezovima, nego željezaru. Koncem 19. stoljeća to je bila obitelj Lajtner, govori Miran Bojanić Morandini. 

Ovo je samo djelić varaždinskih kulturnih tajni. Toliko očite, a opet - neprimjetne. Na vama je da se uputite u barokni grad i istražujete.