Dan ljubaznosti u prometu

Petu godinu u Splitu se provodi akcija ''Dan ljubaznosti u prometu'' u kojoj se nadzire ponašanje vozača prema pješacima. Splićani sve više propuštaju pješake na pješačkim prijelazima bez semafora, a odabrano je i deset primjernih vozača koji su dobili nagrade.

Zaustavljanje vozila pred pješakom na pješačkom prijelazu elementarno je prometno pravilo koje se ipak često ne poštuje. Učenici Tehničko - prometne škole evidentirali su ponašanje vozača na pet splitskih raskrižja. Za prigodne nagrade odabrano je 10 vozača koji su bili ljubazni prema pješacima.

- Ja kad vidim namjeru pješaka, dosta mi je samo namjera, ja ću stati, jer oni su sudionici u prometu isto kao i mi vozači, govori Vicko čulić.

- Trudim se i nastojim u svakom slučaju poštivati i vozače i pješake i mislim da je potrebno da tu našu prometnu kulturu podignemo na viši nivo, rekla je Gordana Dagelić.

U Prometnoj policiji su zadovoljni rezultatima. Prošle godine gotovo 70 % vozača se nije zaustavljalo pred ''zebrama''.

- Ove godine se stanje popravilo evo možemo reći ukupno je 47 % kad brojimo svih pet raskrižja, najbolje je raskrižje koje smo ponovili Zrinsko Frankopanska, Lovretska gdje je bilo 33%, najlošije je na Ravnim Njivama gdje smo imali 65%, rekla je Perica Orešković, Glavni policijski inspektor u Službi za sigurnost cestovnog prometa - PU splitsko- dalmatinska.

Najvažnija je edukacija mladih. Nažalost, trećina poginulih u prometu su vozači mlađi od 25 godina.

Polovina vozača tako se i dalje neprimjereno ponaša prema pješacima. Korištenje mobitela u vožnji sve je češće uzrok prometnih nesreća.
- Komuniciranje na društvenim mrežama je jako, jako opasno i vjerujte mi bez obzira o kojoj se brzini radi u tome trenutku taj vozač sigurno ne sudjeluje aktivno u prometu, naglašava Orešković.
Najvažnija je edukacija mladih. Nažalost, trećina poginulih u prometu su vozači mlađi od 25 godina.