Split će, nakon 50 godina, dobiti botanički vrt kakav je nekada imao

Uskoro bi trebala početi obnova splitskoga Botaničkog vrta. Radovi će, procjenjuje se, trajati oko pola godine, a novac stiže iz europskog fonda za regionalni razvoj.

Planirana revitalizacija botaničkog vrta bit će financirana novcem iz europskog projekta "Marjan 2020, brdo prošlosti - oaza budućnosti". Nakon 50 godina Split će opet dobiti  botanički vrt kakav je nekada imao. Radovi bi trebali započeti za mjesec dana.

- Grad Split će potpisati ugovor s tvrtkom koja je pobijedila na natječaju i i za mjesec dna bi trebali početi radovi, rekao je Mirko Ruščić, voditelj Botaničkog vrta PMF-a iz Splita.

Cjelokupni projekt stajat će malo više od 9 milijuna kuna. Sama obnova trebala bi trajati oko šest mjesesci. Imat će nekoliko faza: sanacija i obnova postojećih građevina i šetnice, preuređenje poljske kućice u suvenirnicu s pristupnom stazom, izgradnja sjenica i uređenje pripadajućeg krajobraza, izvedba "botaničkih skala" te nabava i sadnja biljaka.

- Također će se napraviti i poveznica među poljima, s obzirom da je ovo kaskadno područje a i dobit cemo i mocvaru s mocvarnim biljem, dodao je Ruščić.

Ono što posebno raduje jest to što će u vrtu biti zasađeno čak 1500 novih sadnica, a u djelu staklenika bit će i dio s leptirima. Velika je želja ravnatelja Ruščića i da vrt dobije terarij za gmazove, posebno zmije.