Moderni muškarci brinu o svom zdravlju, napravite preventivni pregled

Rak prostate je najčešća maligna bolest kod muškaraca, po smrtnosti je na 2. ili 3. mjesto u zemljama diljem Europe, u našoj zemlji godišnje oboli oko 2800 muškaraca, a umre oko 800. Studeni je mjesec podizanja svijesti o muškom zdravlju i tradicionalno se provode preventivne preglede.

- Većina pacijenata dolazi na urološki pregled jer imaju smetnje s mokrenjem no to nisu simptom raka prostate jer on, nažalost ne daje nikakve rane simptome. On je jedna tiha bolest koja se može dijagnosticirati tek nakon šire obrade - objasnio je doktor Igor Tomašković, predsjednik Hrvatskog urološkog društva.

Ne zaboravite, ovo je Movember

Kaže da kad je ova bolest u pitanju, prevencija je sve ali se naši građani ne odazivaju preventivnim pregledima. Poručuje da iza 50. godine, svaki moderan muškarac treba brinuti o svom zdravlju i konzultirati svog liječnika o potrebi posjeta urologu i treba otići na pregled. PSA testom, kaže može se vidjeti stanje prostate a najbolje je bolest otkriti u ranoj fazi jer to garantira izlječenje.

- Rak prostate je bolest s izvrsnim šansama za izlječenje ako se otkrije u ranim fazama. Pošto nema simptoma, jedini način da za nju doznate je preventivni pregled - poručuje doktor Tomašković.

Urolozi diljem Hrvatske imaju izvrsnu mogućnost provesti sve postupke rane dijagnostike raka prostate, u velikom broju centara se taj karcinom liječi kirurški. Zdravstvena zaštita je dostupna, budite odgovorni, javite se za preventivne preglede i budite zdravi!