Za Dan hrvatskog baleta na generalki ‘Ponosa i predrasuda’

Na jučerašnji dan davne 1876. godine u zagrebačkom HNK praizvedena je opera Nikola Šubić Zrinjski, a na programskoj cedulji prvi su put bila navedena imena plesača i koreografkinje baletnih dijelova opere.

Taj dan smatra se početkom profesionalnog djelovanja baleta u Hrvatskoj, pa se i obilježava kao Dan hrvatskog baleta.

Tim povodom bili smo jučer na generalnoj probi baleta 'Ponos i predrasude', nastalom prema literarnom predlošku kultnoga klasika Jane Austen, a u režiji i koreografiji Lea Mujića.

Priča o pravoj ljubavi, varalicama i herojima bit će praizvedena u subotu 7. studenog.

- Što smo mi nego kazalište koje mora biti relevantno u ovom razdoblju u kojem živimo, tako da 'Ponos i predsrasude' kao balet ne samo daje priliku plesačima da sebe izraze, i umjetnički i tehnički, već je dalo i publici i javnosti mogućnost da vidi kako bi takva jedna predstava u baletnoj formi mogla izgledati, kaže ravnatelj Baleta HNK Zagreb Leonard Jakovina.
Kultni klasik Jane Austen u baletnom ruhu
Predsjednik Hrvatskog društva profesionalnih baletnih umjetnika Svebor Sečak nada se da je sve spremno, ako će dozvoliti epidemiološke mjere, da predstava izađe u subotu.

- Uobičajeno je da Hrvatsko društvo profesionalnih baletnih umjetnika organizira svečanu godišnju skupštinu, s malim domjenkom, da se podijele nagrade itd. Međutim, ove smo godine od toga odustali, rekao je Sečak.