Jedna od najboljih svjetskih gitaristica nastupila u Splitu

Jedna od najboljih svjetskih gitaristica današnjice, hrvatska kraljica gitare, Ana Vidović nastupila je u utorak u Splitu u sklopu manifestacije Dani klasične gitare.

Zbog epidemiološke situacije kapacitet Gotičke dvorane Muzeja grada Splita bio je premalen za sve zainteresirane slušatelje pa se koncert mogao pratiti i putem interneta.

Ana Vidović, svjetski poznata gitaristica, rođena Karlovčanka, bila je čudo od djeteta. S pet je godina počela svirati, s trinaest je bila najmlađa studentica u povijesti zagrebačke Muzičke akademije.

Zvuk njezine gitare odveo ju je na studij u SAD, gdje ostaje živjeti. Iza nje su tisuće nastupa i dvadesetak prvih nagrada na prestižnim svjetskim natjecanjima.

- Želim još puno svirati, puno koncerata, ovo nas je usporilo. Ima puno aktivnosti online, ali ja se nadam da će biti više koncerata opet uživo, kaže Ana Vidović.

Virtuozne, besprijekorne i suptilne izvedbe antologijskih djela svjetske gitarističke literature, od razdoblja baroka pa sve do skladbi južnoameričkih autora, oduševile su splitsku publiku.

Hrvatska, pa tako i splitska škola klasične gitare cijenjene su u svijetu, baš kao i naši gitaristi.

- Zato mi na ovim danima dajemo priliku mladim gitaristima da se pokažu ali i etabliranim imenima poput Ane Vidović, napominje Josip Dragnić, organizator 8. Dana klasične gitare.

Na Danima klasične gitare očekuju nas još dvije glazbene poslastice - koncert Splitskog gitarističkog kvarteta, koji slavi deseti rođendan, i nastup gostiju iz Italije.