Nije lako čistačima u vrijeme korone

Za vrijeme pandemije biti čistač ulica nije nimalo lako. Maskice svuda uokolo. U kantama, uredno odložene, i ne baš. Provjerili smo sa zadarskim čistačima jeli im teško ovih dana, pitali ih kako građani "dišu" jer oni ipak najbolje znaju "bilo" svakog grada, stalno su na ulici, među svijetom.

Nema kod njih rada od doma, ni "zoom" videokonferencija. A maskice svuda uokolo, samo ne uredno odložene u smeće.

- Ima dosta ovih maskica koje bacaju po podu, ne brinu o tome, treba li to baciti, da se tko ne bi zarazio , kaže zadarski čistač ulica Danijel Dujela.

Zdenko Bubnjar već 15 godina čisti zadarske ulice. I on se najviše brine za obitelj.

- Doma kad dođeš normalno bacaj robu sa sebe. Normalno da se bojiš da se ne bi zarazio, da bi nešto dirnuo, ljudi bacaju maske i razno smeće tako da opet dolaziš kući ženi, dici, materi, čači, kaže.

Jutarnjih ćakula sve je manje. Vrijeme kao da je stalo čak i na gradskoj uri. Umirovljenik čeka društvo na trgu, ali društva nema.

- Nema rukovanja, ni pozdravljanja, samo se poznati jave i tako, kaže Šime Jović iz Zadra.

Bilo je dosad i Covid pozitivnih zadarskih čistača ulica. No pandemiji unatoč, ulice moraju biti čiste.

Njihov je posao skupljati komunalni, a ne infektivni otpad, ali nađe se na ulicama svašta.

- Mi moramo čistiti 24 sata dnevno, sedam dana tjedno, godinu dana tako da ni jedno računalo ne može očistiti grad, kažu.

A dižu se još za mraka da bi takvih prizora bilo što manje. I prije nego li olako odbacimo upotrijebljenu maskicu gdje nam padne na pamet, sjetimo se ovih ljudi.