Uspjeh malih poduzetnika koji ne ovisi o koroni

Danak pandemije najviše osjećaju mali poduzetnici. Požeški bračni par koji se bavi organizacijom cikloturističkih ruta, u nedostatku posla okrenuo se tradiciji. Od sirovina s lokalnih gospodarstava proizvode slavonski keks koji je ubrzo postao tražen proizvod. Kako bi uhodali posao, pomogao im je povoljan kredit HAMAG-a pa sada već pripremaju blagdanske pakete.

Fini miris i još bolji okus...Sve to imaju domaći slavonski keksi spravljeni po tradicinalnoj recepturi.

Uz bučine sjemenke sa slavonskih polja, naranča je dodatak koji vole jadranski ugostitelji. Pa dvjema studenticama koje obitelji pomažu u poslu, isprobavanje receptura pravi su izazov.

Sve je u njima s domaćih OPG-a. Strojeve za izradu keksa osmislili su sami, a pomogla je kreditna injekcija HAMAG-a.

- Zamišljeni su kao poklon gostu u apartmanu, pakiranje je od 150 grama koje može biti i personalizirano, zatim poklon gostu u hotelu, kaže poduzetnica Mara Marač.

Zanimanje hotela i vlasnika apartmana na moru je veliko. Uspješno se spojila, kaže ova poduzetnica, zelena i plava brazda. Korona je ovog ljeta ipak umanjila narudžbe, no od Istre do Dubrovnika tržišta je bilo.

- Već sada pripremamo za blagdane poklon paketiće, božićne i slatke, za djecu, za odrasle, profesionalne za poslovne partnere, kaže Maja Marač.

Uz organizaciju ciklo vinskih tura kojih je sada ne samo zbog korone, već i dolaska hladnijeg vremena znatno manje, poslovnu nišu pronašli su u keksićima "Bećar i snaša".

- Tako da smo sada na jednom nivou proizvodnje kojem možemo zadovoljiti, mi bismo rekli čak područje cijele Hrvatske, a krenuli smo i s izvozvom, ističe poduzetnik Igor Marač.

Igor je sam razvio patent i osmislio stroj za pečenje keksa. U izradi je još jedan, jer posao se dobro razvija. Uz kekse nude kupcima na Jadranu i proizvode slavonskih obiteljskih gospodarstava, ovdašnjih vinara, kulenara, proizvođača voćnih rakija i likera. I to uspješno - jer domaće je domaće.