‘Pitomi urlici’ Luke Paljetka

Dva pjesnika, dvije zbirke i jedno predstavljanje. Akademik Luko Paljetak napisao je još jednu knjigu poezije posvećenu voljenoj supruzi, a fra Ivan Kramar svoje je emocije ispisao u zbirci 'Čavli zime'.

- Ne zaklapajte ih dok ih svu ne pročitate. I smjet ćete bez straha voljeti poručuje akademik Paljetak.

Zbirke pjesama objavljene u isto vrijeme, imaju isti broj pjesama i isti broj stranica, a otkrivaju dva različita pjesnička svijeta. Fra Ivan Kramar, inače  predstojnik franjevačkog samostana sv. Vlaha u Pridvorju, svoju zbirku pjesama 'Čavli zime' dao je Luki Paljetku da on kao pjesnik ljubavi da svoj sud o stihovima u koje je svezao kaže svoje osjećaje.

- Vidimo da je to knjiga dubokih introspekcija u vlastitu psihu sa željom da se njen sadržaj ponudi onome tko će je čitati jer to jest posao poezije, zar ne? S jedne strane, budući da on jest duhovnik, ona je prožeta duhovnošću, a s druge strane prožeta ljubavlju koja pokreće sve što je stvoreno i što će biti stvoreno, napominje akademik Luko Paljetak.

O ljubavi progovara i Luko Paljetak u svojoj zbirkci 'Pitomi urlici' kojom stvara hommage svojoj voljenoj ženi Anamariji gdje se ispovijeda javnosti o svojoj životnoj ljubavi s naglaskom na vrijeme u kojem ona više nije tu.

- Pjesme u kojima on progovara o toj tuzi su jednostavno antologijske i ono što čovjeka nikad ne ostavlja ravnodušnim, kaže fra Ivan Kramar.

Tek pred malobrojnom publikom na poetskoj večeri čitali su se stihovi, moglo bi se reći, životnih ispovjedi dvojice pjesnika.