Mladen nastavlja obiteljsku tradiciju bavljenja stočarstvom

Ovaj dvadesetosmogodišnjak nije razmišljao o odlasku iz Hrvatske već je odlučio ostati na selu i nastaviti obiteljsku tradiciju bavljenja stočarstvom. Osnovao je vlastiti OPG, a s ocem se brine o gotovo 160 grla stoke. 

Od ranog djetinjstva želio je nastaviti očevim stopama. Dodatni poticaj za ostanak na selu dali su mu europski fondovi putem kojih je nabavio dio mehanizacije za rad.

- Koristio sam mjeru ruralnog razvoja, mjera za mlade poljoprivrednike, dobio sam 50 tisuća eura nepovratnih sredstava tu sam kupio traktor i sijačicu i to je jedan jako dobar korak naprijed za jedan mladi OPG, rekao je Mladen Karamarković, mljekar, Ilmin Dvor.

Obrađuju 275 hektara što državne, što vlastite zemlje, a na farmi je zaposleno sedmero djelatnika. Vode brigu i o 120 simentalskih muznih krava koje na dan proizvedu oko 1500 litara mlijeka. Jednim dijelom njime hrane telad, a ostatak, oko 1200 litara, svakodnevno prodaju otkupljivaču po prosječnoj cijeni od dvije kune i osamdeset lipa za litru.

- Mlijeko se predaje Dukatu, otkup je redovit trenutno plaćanja su redovita, naglasio je Branko Karamarković, otac i potpredsjednik Udruge mljekara „Mliječni put Hrvatske", Ilmin Dvor.

Valjalo bi, kažu, da je cijena barem 3 kune po litri, no i dalje ih najviše muči prekomjeran uvoz mlijeka po dampinškim cijenama te važeći zakon o raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem. Prema tom zakonu lokalna samouprava, na temelju naputaka Ministarstva poljoprivrede, raspisuje natječaj i prema brojnim kriterijima odlučuje tko će dobiti zemlju na korištenje, što nekim stočarima kojima treba puno zemlje za prehranu stoke, ne ide na ruku. 

- Evo sad trenutno kod nas u Općini Čađavica se dešava da ide zemlja na natječaj gdje opet mi stočari nismo u nekoj pogodnosti, naglasio je Ivica Bosak Mljekar iz Čađavice.

- Novi zakon o poljoprivrednom zemljištu je put prema onome da se još i to uništi. Stočari su postali robovi svoga posla, naglasio je Branko.

Jer mnogi su proteklih godina zatvorili svoje farme zbog tada niske otkupne cijene mlijeka,  a sada će, kaže, ostanu li bez dijela zemlje, smanjivati broj grla. No, svjetlo na kraju tunela mogao bi biti novi centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu u Virovitici, čija je izgradnja, financirana državnim novcem, pri kraju. U njemu će članovi udruge „Mliječni put Hrvatske" proizvoditi završne proizvode poput sira te tako biti konkurentniji na zahtjevnom tržištu.