The Travel detective u Dubrovniku

Divno vrijeme nastavlja se na krajnjem jugu Hrvatske gdje je boravio višestruki dobitnik nagrade Emmy, glavni urednik CBS Travela Peter Greenberg. Milijunskom gledateljstvu predstavit će Dubrovnik i okolicu i još više približiti Hrvatsku američkim turistima.

Kao razlog dolaska u Dubrovnik prosječni Amerikanac vrlo često navest će Igru prijestolja. No ne i Peter Greenberg - ugledni istraživački novinar te autor jedne od najuspješnijih američkih turističkih emisija "The travel detective".

- Nisam nikad gledao, niti želim gledati Igru prijestolja, želim vidjeti Dubrovnik. Stube srama potječu iz tisuću sedamsto i neke, imaju bogatu povijest koja neme veze sa serijom. Treba naučiti tu povijest, iskusiti to."

Višestruki dobitnik Emija snimio je skrivene dragulje Dubrovnika i okolice, smatra.

Amerikanci su drugi najbrojniji dubrovački gosti. Prošle su godine ostvarili više od  442.000 noćenja. U prvih deset mjeseci ove niti 37.000.

- Ovdje sam da im kažem da imaju izbora - u Europi koja je za njih zatvorena, postoji zemlja u kojoj mogu uživati ako su pametni i ponašaju se odgovorno, kaže Greenberg.

Emisija Travel detective ima 67 milijuna gledatelja. Njihova mrežna stranica mjesečno bilježi više od 15 milijuna posjeta.

- Važno nam je da putem CBS-a američko tržište još jednom čuje o Dubrovniku, vjerujem da će se sva naša nastojanja i promocije Dubrovnika u doba covida urodit plodom kad covid ne bude prisutan među nama, mišljenja je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Što nas čeka u 2021. Peter Greenberg ne želi predviđati. Rješenje vidi u brzom, pouzdanom i svima dostupnom testiranju na koronavirus. Veća sigurnost vratit će turiste.

Pandemiji unatoč, Amerikanci moraju putovati - to im je, kaže, u genima.