Istraživanje: Kako se osjećaju djeca u Hrvatskoj?

Djeca se u Hrvatskoj osjećaju sigurno, zadovoljna su svojom obitelji, prijateljima i domom. No to se s odrastanjem mijenja jer ih počinje opterećivati sve više stvari. Pokazalo je to prvo istraživanje UNICEF-a i zagrebačkog Pravnog fakulteta o dobrobiti djece.

Luka i Leonarda, učenici osnovne škole iz Sesveta, otkrili su kako se osjećaju u svojoj obitelji, školi, susjedstvu.

- Ovo mi je istraživanje pomoglo da se i sam zapitam osjećam li se ja ugodno u svojoj obitelji, nakon toga sam shvatio da je meni moja obitelj najbolja, rekla je Leonarda Mandić, učenica 8. razreda, OŠ Luka, Sesvete.

A tako osjeća, pokazalo je istraživanje UNICEF-a, velika većina djece od 8, 10 i 12 godina u Hrvatskoj. No, istodobno je gotovo polovina od 3 i pol tisuće anketirane djece i prije epidemije koronavirusne bolesti bila zabrinuta zbog materijalne situacije u obitelji.

- Mnoga siromašna djeca nam kažu da je preživjeti više razrede oš kao siromašna djeca strašno teško, počinje izrugivanje, , govori prof. dr. sc. Marina Ajduković, voditeljica istraživanja, Pravni fakultet u Zagrebu.

- Imam dojam da ne uspijevamo uvijek doći do sve djece koja su u riziku i pružiti svima adekvatnu pomoć, naglašava Mirjana Rišavi, socijalna pedagoginja, OŠ Luka, Sesvete.

Ovaj glas djece kojim su izrazili što misle i osjećaju, koliko im je teško u školi i trpe li nasilje, ne smije ostati bez odgovora odraslih, ističu učitelji i znanstvenici.

-  Mi smo u ovom trenutku, s obzirom na situaciju u državi, sretni što smo proračunski zadržali onaj standard koji smo imali, nismo padali što mislim da je uspjeh ali vrijeme koje dolazi će biti izazovno, govori Tomislav Paljak, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Novo istraživanje UNICEF-a bit će još izazovnije s obzirom na dosad neviđenu situaciju - školovanje pod maskom, ograničavanje kontakata i sve ostalo što nosi epidemija.