Zubići s pečatom i putovnicom - kako i kada?

U dobi od 6-12 godina djeci niču prvi trajni zubi. Oni na griznoj plohi imaju usjekline u kojima se lako nakupljanju ostaci hrane zbog čega su podložni i nastanku karijesa. Kod dubokih fisura i jamica, četkica za zube nije odvelike pomoći. Je li preporučljivo zapečatiti fisure odgovara prof. Hrvoje Jurić sa Stomatološkog fakulteta i prof. Kristina Goršeta sa Zavoda za dječju i preventivnu stomatologiju.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, više od 60 posto školske djece ima karijes, što upućuje na njegovu rasprostranjenost i javnozdravstveni problem. Usprkos edukaciji i raširenoj dostupnosti kvalitetnih sredstava za oralnu higijenu, učestalost karijesa mliječnih zuba je i dalje visoka, posebice ranog dječjeg karijesa. Ipak, u posljednje vrijeme postaju vidljivi rezultati ciljanih preventivnih programa. Jedan od njih je Nacionalni program zubne putovnice.

- Zubna putovnica je Nacionalni program već tri godine. Bilježi se zdravlje usne šupljine, prije svega zuba kod upisa u prvi razred i kod 12-godišnjaka. Ohrabruje činjenica je program pokrenuo češći odlazak stomatologu, a podaci ukazuju da je broj karioznih i popravljenih zubi, kod 12-godišnjaka gotovo upola manji, kaže prof. dr. sc. Hrvoje Jurić, predstojnik Zavoda za dječju i preventivnu stomatologiju.

Kako izgleda postupak pečaćenja zubića

Uz održavanje oralne higijene, jedna od najučinkovitijih mjera u sprečavanju nastanka karijesa jest takozvano pečaćenje zuba. Stomatolozi posebno stavljaju naglasak na trajne kutnjake. Kod tih se zubiju, objašnjava prof. dr. sc. Kristina Goršeta sa Zavoda za dječju i preventivnu stomatologiju, Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu - zbog izgleda i položaja vrlo lako zadržava plak i bujaju mikroorganizmi. Lako nastaju kiseline i počinje karijesna lezija.

Pečatiranje je preporučljivo obaviti odmah po nicanju prvih trajnih kutnjaka. To je vrijeme, dodaje prof. Goršeta kad je zub najosjetljiviji na karijes, a kad do njega i dođe - on se vrlo brzo razvije.

- Sam postupak je vrlo ugodan. Zub je potrebno očistiti četkicom i pastom. Nakon toga priprema se caklina za aplikaciju materijala. Priprema traje svega 30 sekundi. I nakon toga se aplicira sam materijal. On se stvrdne ili polimerizacijskom lampom ili kemijski, tako da je postupak za djecu zapravo vrlo brz, ugodan i bezbolan, kaže prof. Goršeta.

Podučavanje u vrtiću

Odlične rezultate u sprečavanju razvoja karijesa donio je i projekt Nadziranog četkanja zubi u vrtićima i nižim razredima osnovnih škola. Prepoznat je i izvan granica Lijepe naše te je nagrađen od strane Svjetske stomatološke organizacije kao jedan od najboljih preventivnih projekata u svijetu.

- U 11 vrtića i 10 škola u cijeloj Hrvatskoj se provjeravalo bi li taj projekt mogao postati Nacionalni. On mijenja i nekakve stare dogme, primjerice da je za četkanje zuba potrebna tekuća voda itd... To se sve može raditi i za stolom, na suho, uz uporabu rupčića. Pazi se na ono što je danas vrlo bitno, a to je sprečavanje međusobne kontaminacije. Pazi se na obilježavaje četkica, njihovo pospremanje i mijenjanje, objašnjava prof. dr. sc. Hrvoje Jurić.

Kako bi svi ovi programi i projekti polučili što bolji rezultat, potrebna je i reakcija roditelja. Preporuka je posjetiti stomatologa već od najranije dobi, od prvih koraka, te obavljati redovite kontrolne preglede svaka tri mjeseca.