Mala otočna mjesta kao utočište

Trenutačna epidemiološka situacija nije promijenila život u malim otočnim mjestima.

U Dragozetićima na Cresu izvan sezone živi samo desetak mještana, u Belom malo više. A njihove posebnosti otkrili su donedavni stanovnici velikih gradova.  

- Ne bih se više vratio u Rijeku, nikada. Ovdje se ljepše živi, ističe Klaudio Graus.

- Ja ovdje dišem punim plućima. Došla sam u svoj kraj, govori Julijana Velčić, Dragozetići na Cresu.

Na sjevernom dijelu otoka Cresa, samo nekoliko kilometara od trajektnog pristaništa Porozine, smješteno je naselje Dragozetići. Spomenici potvrđuju kako je života u njima bilo još 1638. godine. Klaudio i Massimo rijetki su stanovnici koji su ovdje cijele godine.

- U školu sam išao u Cres, a srednja u Lošinj. Onda sam opet išao u Rijeku, ali većinom sam ovdje. Malo sam išao promijeniti sredinu, da vidim kako to izgleda u Rijeci, ali nekako mi više ovdje odgovara, govori Massimo Srdoč, Dragozetići na Cresu.

- Odlučio sam sa suprugom doći ovdje živjeti jer je lijepo. Našli smo si neku egzistenciju, pa najmlađi smo stanovnici u Dragozetićima, govori Graus.

Julijana Velčić nakon 32 godine života u New Yorku došla je živjeti u malo mjesto bez vode, ali ne žali ni trenutka.

- Svi su se bojali kako ću ja iz tako velikog grada u ovakom malom mjesto, a meni je ovdje lijepo. Uvijek ima nešto za raditi, nikad nije dosadno. Radim štalu, preuređujem kuću, s majstorima, govori Julijana Velčić..

Na drugoj strani otoka u Belom upoznajemo Elianu i Antona, mladi bračni par s dvoje djece koji su prije četiri godine otišli iz Rijeke i došli živjeti na starinu. "Novo normalno" koje je promijenilo živote mnogih u cijelome svijetu, ovdje nasreću nije ostavilo trag.

- Pandemija na naš život ovdje na sjeveru otoka, mislim da uopće nije ostavila traga. Mi smo dosta izolirana zajednica. Ljudi su išli u šumu, bilo je puno više ljudi. Dolazili su iz Cresa pa su šetali po šumama, ističe Eliana Zec Solina, Beli na Cresu.

- Ja sam jutros lagano prošetao po šumi, ubrao kestene, gljive. Treba se pripremiti drva. Ovdje nikad nije dosadno. Imamo masline, uvijek ima nekog posla, objašnjava Anton Solina, Beli na Cresu.

Posla se uvijek nađe pa i u malim sredinama. Samo treba, kao što naši sugovornici kažu: Odlučiti i odabrati što želiš raditi.