Žive sami i odstranjeni, u kući bez struje i vode

Na samo 70-ak kilometara od Zagreba, na području Gline, mnogi i dalje nemaju osnovnih uvjeta za život, poput tople vode i struje.

Blatnim šumskim putom jedino se traktorom može stići do kuće Mate Kruhvića u mjestu Šatornja kod Gline. A sama kuća nije dostojna za život čovjeka, tako da spava kod prijatelja. Nema vode, struje ni prozora.

- Čekam od Oluje. Napravio sam dva puta zahtjev.  Odbili su da nema nikakve ratne štete, objašnjava Mate. On kuću dijeli s bratom Mirkom koji je trenutačno na liječenju. Kad mu je nedavno pozlilo, priča nam dogradonačelnica Gline, jedva su ga spasili jer Hitna na ovo brdo ne može doći.

- U nedjelju je naš Mirko imao dva srčana udara kod kuće i hitna nije došla nego je Mato išao dolje u selo znači spustio se 3 i pol kilometra pješke i onda je došao njihov rođak iz Siska da bi ga odvezao u Glinu na hitnu, govori Branka Bakšić Mitić, dogradonačelnica Gline.

Mate i brat mu Mirko tipični su stanovnici ovih sela. Novca nemaju. Žive od šest krava.
- Čekaj tele 10 mjeseci, 15 dok prodaš i to nemaš kome prodati. Dođe ti i kaže po koliko i moraš ga dati za džabe, govori Kruhvić.

Kako ne bi živjeli u mraku, iz HEP-a je stiglo obećanje da će im pomoći.  

Prošla je obnova niskonaponske mreže još prije 15 godina. Imaju lampu za javnu rasvjetu i nadam se da će se pustiti struja i da im bar tu jedna lampa svijetli ispred kuće. Bilo bi im drugačije, gdje žive u ovoj divljini, kaže Bakšić Mitić.

Dvadesetak kilometara dalje slična priča. Majstor zanata, Lazo Vojnović živi sam u Balincu. Sinovi su mu u Beogradu i do pandemije, kaže, stalno su ga  posjećivali.

- Teško je živjeti sam, odstranjen, ali što ću?! Ovdje sam rođen i tu bi želio i umrijeti u mojoj baraki, ističe Vojnović.

A u baraki nema osnovnih uvjeta za život. Struje uglavnom nema, a Lazi je, kaže, najveći problem što tu nema kupaonicu, pa stalno mora ići u drugi objekt gdje grije vodu.  

Crveni križ i lokalne vlasti pomažu koliko mogu, ali za rješavanje svih problema nemaju dovoljno sredstava jer ovi su ljudi samo kap u moru sličnih nesretnih sudbina. I to na samo 70-ak kilometara od Zagreba.