Prva kvarnerska kolonija stripa

Bogat i impresivan presjek domaćeg autorskog može vidjeti na Prvoj kvarnerskoj koloniji u zgradi Exporta na Delti do 1. prosinca.

U vrijeme digitalnih medija, strip je gotovo nepoznanica za mlađe naraštaje, pa je ovo prigoda, kažu organizatori, za upoznavanje s tim umjetničkim stvaralaštvom. Na koloniji se predstavilo tridesetak strip-crtača i ilustratora različitih generacija i stilova.

- Ilustracija je zapravo crtež koji ilustrira određeni tekst, a strip je niz od nekoliko kadrova kojim se ispriča određena priča, pojašnjava Damir Steinfl, umjetnički voditelj 1. kvarnerske kolonije autorskog stripa. Pogledajte razgovor s Steinflom prikazan u emisiji Dobro jutro, Hrvatska:Marta Berčić iz Društva za istraživanje i potporu dodaje da je posebnost izložbe to što autorski strip nema konvencionalnih nakana i zato pršti od kreativnosti: Kao što vidite, ima puno različitih stilova, jako puno različitih načina kako oni to rade, ali postoje grupe crtača koje nastoje odgojiti mlade kao što je i Damir koji ovdje u Rijeci nastoji odgojiti mlade, zaključuje Marta Berčić.