Zadarski komorni orkestar otvorio sezonu s Martinom Filjak

Zadarska crkva svetog Krševana, zbog fantastične akustike, bila je jedan od glazbenicima omiljenih koncertnih prostora, do 2008. godine, kada je zatvorena radi rekonstrukcije.

Ove je jeseni ponovo otvorila svoja vrata umjetnosti, a sinoć je koncert održao Zadarski komorni orkestar pod ravnanjem proslavljenog šefa dirigenta Ivana Repušića.

Zadarski komorni orkestar dogodine će proslaviti 60. obljetnicu postojanja. U posljednjih 15 godine šef dirigent Ivan Repušić udahnuo mu je novi život.

- Održali smo više od sto koncerata i posebno mi je drago da nastavljamo punim jedrima, unatoč ovoj teškoj situaciji, i nadam se da ćemo i ovim koncertom dokazati još jednom i zadarskoj publici i gradskom ocima da nam je prijeko potreban dom, ističe Ivan Repušić,

Program je otvoren praizvedbom gudačke verzije 'Silbenskog tanca' Igora Kuljerića, a pozivu na još jednu suradnju s maestrom i ansamblom rado se odazvala i naša proslavljena pijanistica Martina Filjak:

- Moram naglasiti i da je to ujedno i 250. obljetnica Beethovenovog rođenja i Beethovenova godina, na taj način ovim koncertom zapravo slavimo dvije bitne obljetnice, rekla je Martina Filjak.

Koncert-majstor Zadarskog komornog orkestra Marco Graziani prvi je put imao priliku nastupiti u crkvi svetog Krševana:

- Crkva je stvarno prekrasna, akustika je fenomenalna. Imamo različite dirigente, dobre soliste i uvijek smo u nekom prekrasnom ambijentu, tako da je zapravo svima jako ugodno i veliko zadovoljstvo doći u Zadar svirati, a evo nadam se i publici isto tako, napomenuo koncert-majstor ZKO-a Graziani.

U to nema nikakve sumnje, Zadarski komorni orkestar ima svoju vjernu i zahvalnu publiku, a užitak je još veći u ovo vrijeme prisilno reducirane kulturne ponude.