Marija frizerka i pjesnikinja

Jedna je od naših najnagrađivanijih frizerki, uz to je i zanimljiva pjesnikinja.

- Htjedoh biti vjetar i bila sam nošena na njegovom krilu, kada poželim biti noć, dan me jutrom presvuče, u more se htjedoh utočiti, biti mu plima i oseka, pa da morem vladam, ono me snagom vala razbi o hrid, govori stihove svoje pjesma Marija Rukljač, frizerka i pjesnikinja.

Oni koji je poznaju kažu da je najbolja pjesnikinja među frizerima i najbolja frizerka među pjesnicima! A  Marija je zaljubljena i u jedno i u drugo. I olovke i u škare!

- To je zapravo izazov, sve zajedno izazov. Frizure su izazov, a pjesme pogotovo, govori i dodaje kako je to ono što čovjeku razgali dušu, što nas diže nazad jer inače vele da je apatija, nekakva depresija silna i vjerojatno kada čovjek pročita pjesmu, pjesma ga nekud odvede, govori Marija.

I njezina je prva pjesma nastala na moru, nakon susreta s jednim karizmatikom kojem je željela zahvaliti pismom. No pismo se pretvorilo u pjesmu.

- Napisala sam mu pjesmu i kada sam mu je predala on je rekao: pišite, pišite, pišite… napisat ćete nešto jako lijepo u životu. Ako je to bila njegova pretpostavka, onda sam napisala Križni put i ove je godine bio promoviran, rekla je.

Marija je zaljubljena u život. Ponekad joj se čini da svaki susret ima ponešto poezije u sebi. Posebno oni u njezinu frizerskom salonu gdje desetljećima generacije Zagrepčanki dolaze po lijepu frizuru, ali i moćnu poetsku riječ.

- Međutim, nije imperativ da se to njima nameće. Jednostavno, jedni od drugih čuju, pitaju, možda tu vide knjižicu, vide da netko čita, onda kada ugledaju gore moje ime i prezime, pitaju, onda im objasnim. Unatoč groznom vremenu na promociju je došlo skoro 50 ljudi i svi su bili oduševljeni, govori.

Iako je nadomak sedamdesete, Mariju krasi vedar i poletan mladenački duh. Iza nje su brojne nagrade i priznanja, no još uvijek se usavršava na raznim edukacijama.

- Recimo, prošle godine sam bila ne edukaciji šišanja u Milanu jer mi je to naprosto nedostajalo. Rekla sam da moram vidjeti što drugi svijet kaže o modnim linijama, modnim trendovima, rekla je Marija.

Tako nam je potvrdila da se u modu ponovnu vraćaju kratke šiške, no nisu imperativ. Sloboda je jedini imperativ, kaže Marija. U životu i u bilo čemu što radite. A poezija je nezamisliva bez nje.

Finu, meku, lirsku jesen, kada se razodijevaju boje u krošnjama drveća, Marija voli provoditi u malom vrtu ispred svoga svojega salona u zagrebačkoj Sloboštini. Raznobojnim se cvjetićima posvećuje u predahu između dvije frizure. Ponekad stigne i do svoje omiljene ljuljačke u obližnjem parku s koje nas je pozdravila stihovima na kraju našeg susreta.

- Kako bi bilo lijepo zaboraviti sebe, predati se moru, spustiti glavu u hladnu pjenu vala, grliti se s njim u beskonačnosti, ali stijena sam, od bijelog, sivog i crnog kamena, rekla je Marija.