Štuka, tamaniteljica svega živoga

Čuvari prirode Javne ustanove "More i krš" u Prološkom blatu ciljanim izlovom uspješno smanjuju brojnost štuke. Nekontrolirano širenje te strane invazivne vrste velika je opasnost za bioraznolikost.

Vješta majstorica prerušavanja, kojoj najviše odgovaraju mirne vode bogate vegetacijom i raznim preprekama, napada iz zasjede i, jedanput kad ga ščepa, plijenu iz čeljusti s oko 700 zubi - spasa više nema. A tamani sve pred sobom. Čak i vlastiti rod.

- Ona jede i sama sebe. Kad nestane hrane, ako ostane, onda jedna drugu, veća jede manju, kaže Ivica Jurić-Kaćunić, čuvar prirode JU "More i krš", Split.

A nisu joj mrske ni ptice, žabe, miševi i zmije.- Zapravo uništava cijelu biološku raznolikost, to ide nekako piramidalno, i kada se uništi i najmanji riblji fond, grana se dalje, bilo to u flori ili fauni. Zrela štuka Esox lucius može imati do 100.000 mladih jajašaca, kaže Zvonimir Matijević, viši stručni suradnik - agronom JU "More i krš", Split.

Pa čuvari prirode, a o čak 41 zaštićenom području skrbi se njih šest, imaju pune ruke posla.

- Možemo reći da je stvarno ima dosta. Mislim da smo je preko 200 kg izvadili u ovoj godini, kaže Jakov Podrug, glavni čuvar prirode JU "More i krš", Split.


- Mi samo pokušavamo smanjiti njezin broj da taj riblji fond dođe u neku ravnotežu tako da se i ostale ribe mogu nastaviti razmnožavati i širiti, objašnjava Matijević.

Osobito endemske.

- Kad se voda digne, ona se kanalom ulijeva u Vrljiku i stvara nam problem kod strogo zaštićene vrste mekousne pastrve. I plotica, masnica, imotska gaovica..., navodi Jurić-Kaćunić.

Stoga je ciljani izlov najvećega slatkovodnoga grabežljivca prijeko potreban.

- Pomoću agregata lovimo, vučemo, ako vidimo da je štuka - vadimo je, ako je bilo koja druga vrsta, vratimo nazad. Ona se samo omami i nema nikakve štete za bilo koju drugu vrstu, objašnjava Podrug.

Moderna ribolovno-istraživačka oprema financirana je novcem iz europskih fondova, a provodi se i umjetni mrijest mekousne pastrve. U Vrljici, a zahvaljujući projektu RiTour - uskoro i u Jadru.