‘Umjetnost je sumnja’

'Umjetnost je sumnja’ naziv je aktualne skupne izložbe u zagrebačkom LexArtu, ali i intrigantna i vrlo aktualna tema u današnjem trenutku koji u svojoj nedefiniranosti umjetnicima postaje sve zanimljiviji.

U nedavno otvorenom izložbenom prostoru LexArt u Leksikografskom zavodu oni fenomen sumnje promatraju kao kreativan potencijal u suvremenom slikarstvu i umjetnosti.

Kao što je Nevjerni Toma prstima dirao Kristove rane, autorica izložbe Snježana Ban se oslanja na simboliku prstiju koji propituju sve - od umjetnikove sposobnosti da stvara preko percepcije do očaja.

- Pokazuje se da su i oni najveći umjetnici osjećali sumnju i problematizirali ili je racionalno iskazivali - od umjetnika kao što je Marcel Duchamp, nezaobilaznog umjetnika za svaki fenomen, do Picassa, kaže Snježana Ban.

Bili na početku karijere ili su već potvrđena imena, umjetnicima je sumnja sveprisutna, a možda i nužna za stvaranje kvalitetnog djela. 20-ak umjetnika na ovoj izložbi preispituje i ono što se inače podrazumijeva.

- Kako se uvijek prikazivala majka s djetetom u nekom dobrom odnosu i kako to vidimo na reklama, zapravo nekad su djeca ta koja nose svoje majke, napominje umjetnica Marija Matić.

Sam prostor LexArta niknuo je u starom skladištu s tisućama knjiga za otpis kojem se odlučilo udahnuti novi život.

- To je konvergencija knjiga, koje su nataloženo blago, s nekim umjetničkim djelima, i pokazuje se neka vrst simbioze, smatra Bruno Kragić, glavni ravnatelj Leksikografskog zavoda ‘Miroslav Krleža’.

I sam voditelj LexArta Dean Jokanović Toumin, zagovarajući vlastitu profesorsku premisu da se mlade umjetnike vodi za ruku, izložio je svoj rad ‘Gore gore do dna’.

- Da je 'gore gore do nebesa', to bi bilo za očekivati,a 'do dna' je tu jer samo što nismo dotaknuli dno, ali zato imamo umjetnost da nas okrene, da je jedino ono što ostane umjetnost, poručuje Dean Jokanović Toumin.

Izložba ostaje otvorena do 24. studenoga, a što vas čeka u LexArtu provjerila je ekipa Vijesti iz kulture: