Silver city - najstarije naselje Novoga Zagreba

Remetinec, naselje okruženo poznatim javnim sadržajima : na sjeveru hotelom 'I' i Arenom, a na jugu zatvorom, našalit će se mnogi. No, za stanovnike Remetinca to je mjesto njihova življenja već 64 godine. Ponosni su na činjenicu da žive u najstarijem novozagrebačkom naselju.

Naselje februarskih žrtava, naselje na desnoj obali Save, inače zvanoj i Remetinec po selu koji je uz njega, mještani iz šale nazivaju i Silver city, tj. Srebrni grad, jer kad Sunce obasja aluminijske fasade kuća, ono zasja kao u priči, pa kao što svaka priča ima svoje lice i naličje, lijepe i ružne strane , pokušat ćemo nešto ispričati o njima.  (iz reportaže TVZ-a 1975.godine)

Pogledavši reportažu Televizije Zagreb iz 1975.godine, 45 godina poslije, zaputili smo se u Remetinec, točnije Remetinečki gaj, kako se od 1994. naziva to najstarije novozagrebačko naselje. Zanimala nas je njegova povijest, ali i sadašnjost i budućnost.- 1956. počinje s radom Općina Remetinec i počinje gradnja malih stambenih zgrada, ali istodobno 1957. otvara se policijska postaja koja i danas postoji. To postaje osnovna jezgra koja se sastoji od općine, Doma zdravlja, pošte, policije. Dakle, imate administrativno sređeno stanje, zdravstveno, sigurnosno, stambeno. Tu je bila jedna urbanistička osmišljena zona s već jasno osmišljenim parkovnim površinama, podsjeća Željko Jamičić, stanovnik Remetinečkog gaja od 1958. godine.

Urbanističko i hortikulturno rješenje naselja autorsko je djelo Branka Berca: veliki park, dječje igralište između zgrada i velika fontana s prskalištem pred zgradom općine, a u njezinu prizemlju restoran Galeb s plesnom terasom.Općina je tada djelovala samostalno i obuhvaćala površinu od 232 četvorna kilometra i 23 tisuće stanovnika okolnih sela i naselja. Zaposlenici općine živjeli su u zgradama preko puta.

- I ono što je sad zanimljivo je to da je velika većina stanara tih zgrada došla sa sela, iz obližnjih sela, Botinec, Remetinec, Kupinečki Kraljevec, a u ovim kasnijim zgradama 'limenkama', koje su građene poslije 1960. godine, tu su došli stanovnici iz Zagreba, nastavlja Željko Jamičić.

'Limenke', nastale u poduzeću Jugomont, montažne su stambene zgrade koja su izvedene u dva tipa: YU-60 osmislili su Bogdan Budimirov i Željko Solar, a na tipu YU-61 pridružio im se Dragutin Stilinović. Bila je to najbrža i najjeftinija gradnja premda s vrlo skupim elementima, aluminijskim fasadama. Tajna je ležala u količini s kojom je i cijena padala. Tako je nastao Silver city.

- Stanovi su zadovoljavali sve zdrave uvjete, s puno svjetla, okrenuti na parkove, koji su bili funkcionalnog tlocrta, napominje Anita Zlomislić iz Centra za kulturu Novi Zagreb.

Uz famozne 'limenke' su se kroz vrijeme ispredali mnogi urbani mitovi: Pričalo se da su one privremenog karaktera, međutim u literaturi nigdje ne piše da su one bile privremene. Onda se govori da su bile građene za stanovnike koji su poplavili 1964., no ni to nije točno One su počele se graditi 1960. To je bio plan, priča nam Željko Jamičić.

Istina je da su armiranobetonski elementi planirani na vijek trajanja od 100 godina, a instalacije na rok od 30, što je uobičajeni ciklus održavanja svake zgrade. No, planirano održavanje nikada nije ostvareno.

- Jedan od velikih problema je nebriga grada, da su se mijenjanjem stolarije uništile fasade, unatoč tomu što Zakon o vlasništvu govori da je fasada zajedničko vlasništvo. Prozori se mijenjaju po volji individualnoj volji, ne razmišljajući uopće o licu zgrade prema naselju, komentira Anita Zlomislić.Bez stručne pomoći, jasnog plana obnove ovih specifičnih zgrada vlasnici stanova prepušteni su sami sebi. No, Remetinčane već godinama muče i drugi problemi. Njihov jedini trg, Trg narodne zaštite koji je najstariji trg u Novom Zagrebu, oduzet im je za javno korištenje i okupljanje.

- Osobno sam se založio da se taj trg nazove imenom Narodne zaštite, jer smo odavde često kretali u neke stvari: Tu smo se skupili 1964. da idemo trpati vreće pijeskom da spasimo grad od poplave, nakon toga 1968. smo se tu našli i formirali omladinske brigade kad su Rusi upali u Čehoslovačku, nakon toga 1969. smo ovdje branili Kino Remetinec jer su ga zatvorili i pretvorili u skladište i tu smo se našli 1991. išli opkoliti Maršalku, govori Mladen Plazibat, predsjednik Mjesnog odbora Remetinec.Da se to može dogoditi u urbanistički uređenom naselju neobična je pojava, a kada trg stanovnicima oduzme Policijska postaja Ministarstva unutarnjih poslova i pretvori ga u odlagalište zaplijenjenih automobila i parkiralište policijskih vozila, doista je kuriozum.

- Mi smo ovaj mjesec napravili čitav niz akcija, kulturnih programa u želji da se taj trg vrati javnoj funkciji okupljanja i druženja, a ne da bude parkiralište koje je uništilo javni prostor, kaže Anita Zlomislić.Stanovnici žele i svoju fontanu natrag, restoran Galeb i sve ono dobro što su urbanisti predvidjeli da treba jednom lijepom i ugodnom stambenom naselju. Prvo naselje u Novom Zagrebu, prva limenka, prvo kino, prvo Narodno sveučilište sve je to Remetinečki gaj.

Naselje, veliki eksperiment, vizija Većeslava Holjevca - no, njegovi stanovnici nisu izgubili zajedništvo, ono im je dano još uvijek lijepim i urbanim prostorima u kojima se susreću, razmjenjuju ideje i razrađuju strategije.

Silver city, sjaj u tami…

Pogledajte reportažu iz emisije Dobro jutro, Hrvatska: