Kino se vratilo u Lič

Uz goranska naselja Vrbovsko i Mrkopalj i mjesto Lič, sa svega 500-tinjak stanovnika, može se pohvaliti kino dvoranom. U Liču žele postati kulturno središte općine Fužine. Jer oni su imali kino još u sedamdesetim godinama prošloga stoljeća, a sada je i obnovljeno.

- U tom se kinu sad gledaju novi filmovi, koji se istovremeno prikazuju i drugdje u svijetu. Možda je sjedala nešto manje, ali kokica ima uvijek. Djeca su i ovdje najbrojnija.

- Ovdje mi se sviđa. U Rijeci je isto dobro, ali čini mi se da će ovdje biti malo bolje. Bio sam sa sestrom i prijateljima u kinu. Zanima me hoće li će ovaj film biti smiješan ili strašan, neki su od komentara djece o novome kinu.

Dvorana je već imala tehničke preduvjete jer je tu kino postojalo još od sedamdesetih godina pa ga je lakše bilo opremiti suvremenom opremom.

- Mogućnost 3D projekcije, DCP oprema to je danas ono što je standard današnjeg kina. Digitalna tehnologija je zamijenila nekadašnju 35 metarsku vrpcu, a i tu je surround zvuk, objasnio je Marko Pekić, iz mreže nezavisnih kina Kino.hr.

Ministarstvo kulture dalo je za ovaj projekt  350.000 kuna, a ostatak od 150.000 izdvojila je općina Fužine. Jer sjećaju se mještani da se ovdje tražila i  karta više.

- Pa koji put su morale predstave i više puta se odvijati kolika je bila zainteresiranost jer kino nije samo kino da se pogleda predstava, tako i danas, smatra Dražen Starčević, zamjenik načelnika općine Fužine.

Jer kino je i mjesto druženja za stotinjak djece u Liču.

- Možda nekoga povede da se doseli tu kod nas. Imamo vrtić, kino u Liču, radimo kanalizacijsku i vodovodnu mrežu, znači omoguaćujemo mjesto upravo da imaju jednako lijep i miran život ovdje kod nas, rekao je načelnik općine Fužine David Bregovac.

I dok je odlazak u riječko kino četveročlanu obitelj stajalo i nekoliko stotina kuna, u svom će Liču kartu kupiti za samo 25 kuna.