Tko se usudi stati pred "buromat" u Kući Velebita?

U Kući Velebita, posjetiteljskom centru Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, otvorenom prije tri godine, možete uživati u pregršti interakcijskih sadržaja i simulacija, a naša novinarka Eli Lazarova Sladić  je zahvaljujući jednoj od njih osjetila kako je osjećaj kad te - otpuše bura!

Na trećem katu centra prikazano je podzemlje. Robert Bogdanić, stručni suradnik i edukator u centru kaže nam kako Kuća Velebita, osim prirodne kulturne baštine Velebita, prikazuje i geološku povijest same planine. Kroz animacije prikazan je njen postanak.Svi eksponati uzeti su s terena parka. Jedna od zanimljivijih stvari u centru je svakako i simulacija kako bi izgledala evolucija čovjeka kada bi živio u podzemlju. Doznajemo tako da bi, primjerice, prvo izgubio pigment i vid.U jamama Velebita pronađene su vrste koje su uglavnom endemske. U centru se može saznati i o o načinu na koji se istražuju jame, kao i opremi koja se pritom koristi.

Osobita atrakcija je iskustvo ulaska u jamu kroz poseban "lift", ali i "buromat", odnosno simulacija udara bure, koju je na svojoj koži isprobala naša reporterka. Prošetajte centrom: