Uljara koju nisu zaustavila ni dva rata

Već danima se ne gase strojevi u uljari u Primoštenu Burnom. Premda godina u tom kraju nije najrodnija -  ipak se nitko ne žali. Jer u konobama još ima prošlogodišnjega maslinova ulja. 

Dovoze se u uljaru plodovi iz cijele Županije. Čak i šire. Masline daju, kaže Ivan Jurin, od 12 pa do čak 17 posto radmana. Uljara preradi, ovisno o godini tisuću pa i dvije tone maslina. Ova je godina, dodaje Jurin - zakazala.

Urod je za dvije trećine manji nego lani. Imali smo 280 kg, od toga smo dobili 44 litre ulja. Imamo ostataka od prošle godine tako da nećemo ostati suhi, dodaje , kaže Davor Gruja. 

Prve masline obradili još prije 83 godine
 
Prve masline u ovu su uljaru dovezene prije 83 godine. Otada, diče se Primoštenci, ovdje curi tekuće zlato. Od 1946. upravlja njome poljoprivredna zadruga. Zgrada je napravljena 1937. godine i od tada do danas uljara nikad nije stala, radi bez prekida, tumači Blaž Jurin, direktor PZ Primošten Burni.
 
Pogon za preradu maslina i danas je kruh za domaće. U uljari radi 10 ljudi. A svoje litre 'stranci' su jedva dočekali. Primošten je drugi dom za obitelj Templer iz Njemačke. U vlasnički list upisali su i maslinik. 

- Dirljiv je ovo trenutak za nas. Volimo ulje. A ovo je naše prvo, ponosno govori Ekkehardt Temler.

Dalmatinsko maslinovo ulje jedinstveno je i neponovljivo: ističu maslinari. Specifičnost mu, među ostalim, daju tlo i sorta. Nisu uljaru zaustavila dva rata. A ni aktualna epidemija koronavirusa. Radi se ovdje punom parom uz poštivanje svih mjera.