Vukovar: Novi eksponat - sanduk iz 1991.

Vukovarski Memorijalni centar Domovinskog rata ima novi eksponat. Riječ je o sanduku s padobranom i medicinskom pomoći koji su u jesen 1991. izbacili osječki zrakoplovci iznad opkoljenog Vukovara. Sanduk je slučajno pronađen nakon 29 godina.

Otopina iz ove injekcije, ratne ´91. trebala je spasiti nečiji život.

- Rok trajanja 31.11. 1991. Kad smo kopajući po blatu našli tu injekciju i vidjeli taj datum, osjećaj se ne može opisati riječima, rekao je viši stručni savjetnik u Memorijalnom centru Domovinskog rata Ivan Fremec.

Kutiju sa stotinama bočica infuzije i penicilina s dna rijeke Vuke izvukla je dječja pecaljka.

- Mali je pecao, zakačio je udicu za nešto da je ne bi ostavio. Bacio se u vodu i okupao i izvukao je sanduk, dodao je predavač u Memorijalnom centru Domovinskog rata u Vukovaru bojnik Marin Ivanković.

S neba je pao prije tri desetljeća, a bacili su ga hrabri osječki piloti.

- To je doista bio jedni način da nam se ikako dobavi pomoć s obzirom na to da je grad bio u totalnom okruženju, kazao je bojnik Ivanković.

- Nedostajalo nam je i lijekova i krvi. Ja sam to zvala da nam je to poklon s neba, naglasila je ravnateljica ratne bolnice u Vukovaru Vesna Bosanac

Voda i vrijeme učinili su svoje, no dio lijekova u dobrom je stanju

- Budući da su boce staklene, hermetički zatvorene, možda bi se nešto od toga moglo i upotrijebiti, ne kažem, zbog ovog Covida ali tko zna, poručio je Ivanković.

I padobran je očišćen od blata i dobro osušen.

- Nakon 30 godina već se polagano pretvara u papir prilično je krhak na dodir, istaknuo je Fremec.

- Nakon što stručne službe pristupe konzerviranju i zaštiti ovih predmeta, oni će adekvatno pronaći svoje mjesto u našem stalnom postavu, kazao je ravnatelj Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar Krunoslav Šeremet.

Vrijedno otkriće iz rata uz ostalo povijesno blago čuvat će se u muzejskim vitrinama.

Prilog pogledajte u nastavku.