Netipična 'Carmen' premijerno u HNK Rijeka

Čajkovski je bio toliko oduševljen Bizetom da je vjerovao kako će ‘Carmen’ biti najpopularnija opera na svijetu. 145 godina poslije uistinu je tako. Nakon suvremene izvedbe u zagrebačkom HNK, i Riječani su dobili svoju ‘Carmen’, prilagođenu ovim, neizvjesnim vremenima.

Iako je njezina prva izvedba davne 1875. godine doživjela neuspjeh, ‘Carmen’ već ne silazi s repertoara opernih kuća diljem svijeta, pa tako i riječkoga HNK.

Bila je to zapravo, treća verzija inscenacije te opere autorskog tima u kojem su, uz intendanta Marina Blaževića, Selma Banich, Sandra Dekanić i Alan Vukelić.

- Danas je Carmen puno eksplicitniji lik koji predstavlja ženski bunt, pravo na slobodu i borbu za žensko pravo da bude, ako treba, i zavodnica. Mi Carmen shvaćamo kao neku vrstu ženskog Don Juana, rekao je Marin Blažević, intendant HNK Ivana pl. Zajca.

Glazba, od arija do zborskog pjevanja, kao i snažne emocije - sve je to opera ‘Carmen’, a Carmen je ovaj put utjelovila austrijska mezzosopranistica Michaela Selinger.

- Prvi put nastupam u ulozi Carmen, a na ideju je došao Marin Blažević. Kao što vidite, nisam tipična Carmen duge, tamne kose, ali ovo je uistinu izazov jer za ovu izvedbu moraš biti u skladu sa sobom, inače patiš. To je za mene Carmen – izazov, izjavila je Selinger.

Zbog trenutačne situacije - izazovno je svakako bilo iznijeti djelo pred publiku - zbor koji pjeva s balkona, orkestar na pozornici, samo su neke od promjena. 

- Velik je privilegij u ovim vremenima uopće nastupati. Ja sam iz Njemačke, gdje je, kao i u većini drugih europskih zemalja, ali i diljem svijeta, u ovom trenutku nezamislivo izvoditi djelo tolikih razmjera kao što je ‘Carmen’. Drago mi je što su u ‘Zajcu’ to uspjeli, poručio je dirigent Valentin Egel.

Carmen je, inače, bila omiljena opera nekadašnje intendantice riječkoga HNK-a Mani Gotovac pa je sinoćnja premijerna izvedba bila njoj i posvećena – jučer je, naime, bila prva godišnjica smrti naše ugledne teatrologinje, dramaturginje, kazališne kritičarke i književnice Gotovac.