Kićo Slabinac: od šoumena do saborskog zastupnika

Nakon duge i teške bolesti, u 77. godini preminuo je Krunoslav Kićo Slabinac. Rođeni Osječanin, često nazivan prvim hrvatskim rokerom, bio je osnivač rock-sastava Dinamiti, a pamtit ćemo ga i kao briljantnog šoumena, ali i saborskog zastupnika.

- In memoriam Krunoslav Kićo Slabinac na HTV2

Nakon rokerske faze, Kićo Slabinac okrenuo se izvornoj narodnoj glazbi. Najpoznatiji je, među brojnim uspješnicama, po pjesmama "Inati se, Slavonijo", "Zbog jedne divne crne žene" i "Plavuša".

Da je otpjevao samo "Plavušu" i "Zbog jedne divne crne žene", ostao bi zapamćen, no bezbrojni hitovi legende hrvatske estrade Krunoslava Kiće Slabinca pjevali su se diljem bivše države, ali i daleko od domovine, u Australiji, Americi, Rusiji, donoseći posebice Hrvatima raseljenima širom svijeta dragu hrvatsku riječ.

Talentirani šoumen na nekadašnjoj je Televiziji Zagreb osmišljavao i vodio popularne i iznimno gledane večernje glazbene emisije.

- Više od pola svojih programa sam sam režirao i scenarije pisao, a najbolju sam suradnju imao s (Antonom) Martijem. On je to znao cijeniti i prepoznati, izjavio je jednom prigodom Kićo Slabinac.

Surađivao je s legendama hrvatske estrade kao što su Đorđe Novković, Zdenko Runjić, Arsen Dedić, Drago Britvić, Hrvoje Hegedušić i još mnogi drugi.

1990-ih odlučuje ući u politiku, odrađuje i jedan saborski mandat, pa je tako i u sabornici danas odjeknula vijest o Kićinoj smrti.

- Želim u ime svih tamburaša, svih kulturno-umjetničkih društava i pjevačkih skupina koje su na bilo koji način surađivale s ovim velikim čovjekom reći veliko hvala za sve što je učinio za naš kraj, što je učinio za Republiku Hrvatsku, poručio je saborski zastupnik HDZ-a Goran Ivanović.

Iako je najveće hitove snimio uz gitaru, tamburica i rodna Slavonija bili su druga polovina Kićina bećarskoga srca koje ga je nažalost prerano izdalo.