Krštenje mošta za sve one koji su zakasnili

Premda je Martinje već  prošlo, na središnjem zagrebačkom trgu održava se krštenje mošta za sve one koji su zakasnili. Na jubilarnom 20. izdanju manifestacije "Martin je v Zagrebu", koje traje još i u nedjelju, mlada vina nude vinari iz Zagreba i okolice.

U veseloj atmosferi manifestaciju "Martin je v Zagrebu" otvorila su čak četiri sveta Martina.

- Niti ova strašna pandemija, što je pola Europe već obustavila, nije nas mogla zaustaviti. Niti pandemija, niti magla. Ovih dana smo pokrstili po cijeloj Hrvatskoj, po svim pelnicama i klijetima i evo ovo je bilo završno krštenje za cijelu Hrvatsku, naglasio je Josip Lipar, organizator manifestacije.

Na Trgu bana Jelačića pedesetak je štandova. Na većini su prehrambeni proizvodi, a na samo desetak nudi se vino iz okolice Zagreba.

- Osim portugisca imamo i bijela vina. Tu su sve kvalitetna i vrhunska vina - sivi pinot, chardonnay, mladi portugizac, a imamo i rajnski rizling i pjenušac, govori Martina Rižek, vinarka.

Neki od vinara potrudili su se ponuditi nešto novo. Franjo Gregorić iz Jastrebarskog nudi kombinaciju bijelog i crnog vina u istoj boci ili čaši.
- To je jedna igra u specifičnoj težini, gotovog vina portugisca i još u fermentaciji mošta rajnskog rizlinga. To se lijepo kombinira - ovo je još slatko, portugizac je suhi, i ljudi to vole. Austrijanci to zovu šturm. Mi nemamo neki naziv, ali ja sam ga nazvao zalazak sunca, kazao je Franjo Gregorić, vinar.

Manifestacija je otvorena u nedjelju od 10 do 18 sati.