Mr. Morgen - legenda koja je pretekla Sinatru i Elvisa

- Ja sam običan čovjek kao i vi, a ovo što sam ja napravio, to nisam sam napravio, riječi su Ive Robića, najuspješnijega hrvatskog interpreta zabavne glazbe te iznimna izvođača međunarodne prepoznatljivosti.

Njegov talent uočen je još u djetinjstvu tijekom kojega je pjevao u zboru, a prvi medijski nastup imao je u ranojutarnjim satima godine 1943. na Zagrebačkom krugovalu. Priliku da ga publika čuje dobio je i na danas nezamislivim mjestima, primjerice u kinima gdje je prije projekcije onodobno bio upriličen jednosatni show program.

Nekoliko godina nakon što se '46. oženio svojom velikom ljubavlju Martom Goleš, glazbenim središtem postala je Opatija.


Izvor: Pixabay

Festivalski uspjesi

- Kvarner je bio Ivo Robić, reći će Beti Jurković koja je pionira domaće zabavne glazbe upoznala u svojim gimnazijskim danima sjedeći na rukohvatu stepeništa ispred opatijskog hotela Kvarner, čija je terasa bila mjesto Robićevih ljetnih nastupa. Tada, kaže, nije ni slutila kako će jednoga dana postati kolege.Zagreb je 1953. dobio prvi festival zabavne glazbe, a sve su pjesme pjevali Robić i Rajka Vali. Na tome prvom izdanju najstarijega festivala zabavne glazbe u Europi, Robić pobjeđuje s pjesmom Ljube Kuntarića Ta tvoja ruka mala. Pet godina poslije, na prvom Opatijskom festivalu, odnosi pak pobjedu s pjesmom Mala djevojčica, a s njim slavi i debitantica Zdenka Vučković, tada 15-godišnjakinja.

Vokal doajena glazbenih festivala nije ostao nezamijećen ni kod inozemnih menadžera. Angažirali su ga za jedan njemački klub, počeo je suradnju s afirmiranim producentom i skladateljem Bertom Kaempfertom, a usto i snimati  za češku kuću Supraphon.

Morgen - pjesma bolje sutrašnjice

- On je naš prvi muzički gastarbajter koji je već 1959. otišao u Njemačku, kada je i snimio Morgen za Polydor i s tom pjesmom došao na svjetske top liste, kaže glazbeni urednik Siniša Škarica.


Siniša Škarica (foto: Petar Glebov/PIXSELL)

- Ta pjesme je napravila nešto lijepo među ljudima, a i ona govori o boljem sutra, naglasio je Robić spominjući navedeni evergreen, koji mu je, među ostalim, osigurao i nastup u prestižnom američkom Perry Como showu na NBC-u, kao i u popularnom showu Eda Sullivana.

Zvijezda Billboarda

Davne 1959. s tom je pjesmom na američkoj glazbenoj ljestvici Billboard prestigao i Nata King Colea, Franka Sinatru i Elvisa Presleyja, a ploča Morgen prodana je u više od milijun primjeraka. Usto, bio je i jedini domaći glazbenik čija su se diskografska izdanja mogla pronaći u europskim prodavaonicama ploča.

U velike Robićeve uspješnice ubrajaju se i Muli Song, Mit 17 fängt das Leben erst an, Rot is der Wein... Robić je i prvi izveo Strangers In The Night. Naime, tekst za pjesmu prvotna naziva Ta ljetna noć napisao je za Splitski festival, gdje nije prošla selekciju. Potom ju je poslao Bertu Kaempfertu koji je napisao glazbu, a Robić ju je otpjevao u njemačkoj verziji Fremde in der Nacht. Godine 1966. legendarni Frank Sinatra s engleskom inačicom Strangers In The Night postigao je planetarni uspjeh.


Izvor: Pixabay

Ivi Robiću, etabliranoj domaćoj, ali i zvijezdi međunarodnoga estradnog neba, koji je stvarao standarde moćnim glasom i dikcijskom perfekcijom, dodijeljene su mnogobrojne nagrade i priznanja, a među njima i Zlatna ploča Polydora, Brončani lav Radio Luxembourga, Zlatni lav Radio Luxembourga, Zlatna ptica Jugotona, Josip Štolcer Slavenski za glazbenu umjetnost te zvijezda na Pločniku slavnih u Opatiji. Prestižna diskografska nagrada Porin za životno djelo glazbenom velikanu uručena je 1997. godine.

"Samo jednom se ljubi"

Izvan svjetla pozornice, najpoznatiji Gareščanin živio je povučeno na relaciji Zagreb – Ičići, gdje je sa suprugom, s kojom je uživao u skladnom braku, 60-ih izgradio kuću trajno se ondje nastanivši. Njihov dom danas pripada Crkvi.

Jedan od najuspješnijih hrvatskih pjevača zabavne glazbe svih vremena te prvi koji se vinuo u orbitu svjetske slave preminuo je u Rijeci 9. ožujka 2000. godine.

U filmu nastalom u izvršnoj produkciji Unisona, krovnog saveza glazbenih udruga, imali smo priliku vidjeti zanimljive videozapise te slušati bezvremenske skladbe, ali i što o Mr. Morgenu govore Miro Ungar, Beti Jurković, Antonio Poščić, Fran Potočnjak, Stjepan Mihaljinec, Elvira Voća, Dušan Paro, Siniša Škarica i Dubravko Majnarić.Osim ovoga ostvarenja, kao i dosad emitiranih nastavaka 12-dijelne serije o dobitnicima Porina za životno djelo, redatelja i scenarista Tonija Volarića, u videoteci multimedijske usluge HRTi pogledajte i emisiju U dobrom društvu Ivo Robić te Samo jednom se ljubi - Sjećanje na Ivu Robića (koncert u Tvornici održan 29. listopada 2007.).