Premijera filma 'Demo': priča o ratu i nepokolebljivoj ljubavi

Ratna ljubavna priča 'Demo', dokumentarni film o Miodragu Demi, u režiji Branka Schmidta i produkciji HRT-a, u nedjelju navečer je premijerno prikazana u zagrebačkom HNK-u.

- Ljubavna ratna priča heroja Miodraga Deme

Dokumentarni film 'Demo' sve je samo ne obični ratni dokumentarni film: priča je to o Mariji i Miodragu Demi i ljubavi koju ništa nije moglo pokolebati. Ratni heroj Miodrag Demo, zaljubio se, naime, i oženio početkom rata, da bi mu njegov kraj donio teško ranjavanje s neizvjesnim ishodom.

Kako je to izgledalo s druge strane, u obitelji, na bolničkim hodnicima - možemo vidjeti u filmu koji se pripremao dvije godine, a snimljen je u samo deset dana.

Na premijeri je bio i predsjednik Republike Zoran Milanović koji je rekao da mu se svidio film.

- Priča je teška i tužna, a na kraju je i lijepa jer je čovjek našao nekakav duboki smisao kasnije u životu. Nema puno slučajeva kao što je Demo, bio je zapovjednik malo višeg ranga, od prvog do zadnjeg dana rata, nastradao je, mogao je poginuti, ali preživio je. Nema puno ovakvih priča i zato nema puno ovakvih filmova. Ovo je jedinstvena priča, rekao je Milanović nakon premijere.

Na premijer su bili i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, predsjednik HND-a Hrvoje Zovko te drugi uzvanici.

Nakon večerašnje premijere, ovaj po mnogočemu poseban film seli na male ekrane, gdje ga gledatelji HRT-a mogu vidjeti 30. studenog na HTV1 u 20,15 sati.

Pogledajte izravno uključenje iz zagrebačkoga HNK-a u naš središnji Dnevnik uoči premijere: