Sve tajne grada Varaždina

Stari grad, Gradska vijećnica, groblje - prepoznatljivi su simboli grada Varaždina. No, postoje oni skriveni - za koje ni mnogi Varaždinci ne znaju da su tu - a kako se kaže - ispred su očiju. Pogledajte koje kulturno blago skriva - varaždinska gradska jezgra.

Lijep i privlačan, a opet tajanstven i zagonetan - to je Varaždin. Nosio je u njemu trg ime po maršalima, kraljevima i herojima, ali Varaždincima je uvijek - Korzo.

Od francuske riječi korzirati se ili - šetati se. I tako je od 16. stoljeća kad je glavna Gradska vijećnica dobivena na poklon, ističe Miran Bojanić Morandini iz Turističke zajednice Varaždinske županije.

A samo rijetki znaju da pogledom na Vijećnicu mogu doznati mjesečeve mijene. Naime - na pročelju, u niši skriva se - pokazivač mijena.

- On danas ne radi najispravnije, kad je bio povezan sa starim satom koji se ručno navijao onda je taj sklop zupčanika besprijekorno funkcionirao, pokazivao je u kojoj se fazi mjesec nalazi, dodaje Morandini.

Tu je i "Grofica Marica" - kultna kavana u kojoj su odzvanjale melodije Kalmanovih opereta, a zasvijetlila je ondje i prva električna žarulja. Odmah nasuprot kavani - svi primjećuju - morsku sirenu, ali rijetko tko zna njezino značenje.

- Srednjovjekovnom bi čovjeku odmah bilo jasno što se u toj trgovini prodaje, danas kad pitate turiste - oni nagađaju od riba pa do ne znam čega sve ne, prodavalo se nekad, a prodaje se i danas - začini, mirisi i čokolada, ističe Morandini.

Morska sirena, ali i kornjača takozvani su cimeri. Riječ je o logu, odnosno pokazivaču - koji upućuje na to što se u kojoj trgovini prodaje.

- Do duboko u 19. stoljeće oni koji su dolazili u Varaždin, a i sami Varaždinci nisu bili pismeni nego su se više služili sa simbolima. Tako se primjerice ovdje nalazi železni čovek, koji označava - ne trgovinu vitezovima, nego željezaru. Koncem 19. stoljeća to je bila obitelj Lajtner, kazao je Morandini.

Ovo je samo djelić varaždinskih kulturnih tajni. Toliko očite, a opet - neprimjetne. Na vama je da se uputite u barokni grad i - istražujete.