Prva hrvatska predstava u virtualnoj stvarnosti

Godina 2020. iznenadila nas je i pokazala da budućnost može izgledati drugačije nego što smo zamišljali ili planirali. Svoj odgovor na pitanje 'Kako će izgledati budućnost?' napisali su i izveli studenti Akademije dramske umjetnosti.

U njihovu odgovoru - na neočekivan način - sudjeluje i publika: prva je to, naime, hrvatska predstava koja se koristi virtualnom stvarnošću.

Diplomski rad prerastao je u prvu predstavu s temom umjetne inteligencije koja je razvila vlastitu svijest, nazvanu ‘Singularity’. Kako bi se upoznali s njom, gledatelji ulaze jedan po jedan, a vode ih androidi - roboti nalik na ljude.

- Kad umjetna inteligencija stvori nešto što zapravo koristi ljudima, ali opet postoji nešto čovječje u nama što daje otpor toj umjetnoj inteligenciji. Zapravo, tu postavljamo zakon i jednu moralnu dilemu koju ispitanici moraju proći. U biti biraju između čovjeka i androida kao takvoga, objašnjava Iris Tomić, producentica i autorica projekta ‘Singularity’.

Nameće se i pitanje je li umjetno zbilja umjetno, ako ga je stvorio čovjek koji se smatra prirodnim.

- Ovo je prvi projekt na kojem nisam znala što očekivati. Kad smo počeli raditi, apsolutno nisam imala ideju kako to može izgledati, a ispao je, uz pomoć cijele ekipe, jedan predivan projekt na kojem se ljudi mogu malo zamisliti, komentira Mirna Ostrošić, glumica i lutkarica.

Ne upoznaju Sedmu od Devet, ali dva androida su i više nego dovoljna da se letvica očekivanja postavi visoko, kao i dojmovi publike poslije predstave.

- Svako umjetničko istraživanje koje pokušava naći nove istine, oblike ili suosjećanja i emociju u virtualnoj stvarnosti za ovu generaciju 21. stoljeća je sigurno nešto što će činiti našu budućnost, dojam je redateljice i glumice Anice Tomić.

U predstavi virtualne stvarnosti svaki gledatelj uvjetuje krajnji ishod, a tu nesagledivu moć mnogi bi rado preselili i u stvarni život.