Paićuša - autohtona sorta masline omiškoga kraja

U Omišu je počela promocija autohtone hrvatske sorte masline omiškoga kraja - paićuše. Vrijedni pišćanski maslinari tijekom prošle i ove godine odnjegovali su tridesetak sadnica ove sorte koje su podijeljene iznajmljivačima, a sve s ciljem da u omiškom kraju raste što više omiških biljaka.

➡️ Za kvalitetnije ulje - berba na starinski način!

Grančice su joj meke i savitljive, otporna je na sušu, redovito rađa, ulje je visoke kvalitete - a Nedjeljko Fistonić zna gdje je svako stablo. Najzaslužniji je što je sve više paićuša u maslinicima.

- Hrvatska kao država nema jako veliki asortiman svojih sorti. U Hrvatskoj je do sada na stotine sorti koje su uvezene iz Španjolske, iz Italije i drugih zemalja, Grčke, i tako dalje. I naš je interes da tu sortu sačuvamo, da je zaštitimo i da u Hrvatskoj ima još jedna sorta koja je upravo tu, s tog podneblja, koja nije uvezena, kaže Nedjeljko Fistonić, predsjednik Udruge maslinara "Paićuša" iz Piska.

Trud i žar pišćanskih maslinara potaknuo je turističku zajednicu na niz edukativnih radionica za iznajmljivače. Zbog davno presjeklih spona sa zemljom, rastu samo apartmani, a u rijetkim rupama u betonu sade se strane vrste.

- Vi više ne možete naći sadnicu nekad svjetski poznate višnje tugarke, ne možete prepoznati našu autohtonu sortu višnje koja se zove maraska poljička, vi je ne možete naći. Vinovu lozu, muškat, ružu omišku ne možete naći na tržištu da i želite posaditi, kaže mr. sc. Damira Tafra, stručna savjetnica u Udruzi "Paićuša".

- Svaki naš član treba početi od te činjenice da u svom okruženju, svom domu upravo njeguje ove vrste jer to podiže razinu doživljaja, kvalitete cijele naše destinacije, cijelog našeg Omiša, kaže Petra Bartulović, direktorica TZ Omiš.

A paićuša, koja se stidljivo vraća u prostor koji su joj ukrali borovi, najbolji je primjer povratka prirodne baštine u krajolik. Od početnih 20 nekoliko stotina godina starih stabala na području Piska, sada u maslinicima rađa već gotovo tisuću mladih paićuša.