Kratki rendez-vous s Ute Lemper

Glazbena diva Ute Lemper u veljači je ove godine, upravo na Valentinovo, nastupila uz Zagrebačku filharmoniju u njihovu OFF ciklusu. Tom prilikom nastala dokumentarno-glazbena bilješka koju nakon prošlotjedne premijere u eteru Hrvatskoga radija sada možete pronaći u našoj Slušaonici.

Ciklus Oda-birano u novoj premijeri 'Kratki rendez-vous s Ute Lemper' donosi zvučnu bilješku uz gostovanje slavne pjevačice u Zagrebu. Kratki susret razgovora u petnaestak minuta otkrio je neke detalje o počecima jedinstvene dive, njezinim promišljanjima umjetnosti ali i života, te fascinacijom Marlene Dietrich.

Ute Lemper zagrebačkoj je publici darovala presjek svoje karijere, a pandemijska je situacija umnogome promijenila njezine planove za 2020. godinu i veliku turneju s projektom 'Rendezvous with Marlene', koji se ipak može pogledati internetski zahvaljujući umjetničinom kontaktu na društvenim mrežama.S Ute Lemper je razgovarala i zvučnu bilješku osmislila autorica i urednica Iva Lovrec Štefanović, spikerica je bila Gordana Kovačić, a emisiju je snimio i tonski oblikovao Tomislav Šamec.

Snimku nove premijere ciklusa Oda-birano, koji emitiramo utorkom u 18,15 sati na HR1, pronađite u Slušaonici Hrvatskoga radija i na usluzi HRTi:

Oda-birano: Kratki rendez-vous sa Ute Lemper
Već je spremna i nova premijera ciklusa Oda-birano: dokumentarno-glazbena priča 'Dvadeset metara gramofonskih ploča - zbirka Ivana Mirnika' u kojoj otkrivamo zanimljive detalje o rijetkoj kolekciji šelak ploča uglednog arheologa Ivana Mirnika.

Veliku je zbirku šelak ploča (prethodnica vinila) Ivan Mirnik započeo sakupljati još krajem 1950-tih, upravo kada su se prestale proizvoditi, a danas niti ne zna točan broj, pa se zato zbirka procjenjuje dužnim metrima polica.

Posebnosti zbirke, koje je u razgovoru s Mirnikom istražila muzikologinja Nada Bezić, nude raritete kao što je najstarija snimka neke skladbe u Zagrebu iz 1902. godine, te kratki insert finala opere 'Tosca' u kojem je kao izuzetna rijetkost zabilježena interpretacija Milke Trnine.Više od 1600 svojih šelak ploča Ivan Mirnik je digitalizirao i putem posebnog YouTube kanala učinio dostupnim široj javnosti, a odabrane donosimo uz pročitane etikete u emisiji koju je osmislila Nada Bezić, tonski oblikovali Valentina Tomičić i Luka Pavelić, uredila Iva Lovrec Štefanović i uz spikersku suradnju Helene Knezić. Zbirka je i predmet istraživanja znanstvenog projekta 'Diskografska industrija u Hrvatskoj od 1927. do kraja 1950-tih'.

'Dvadeset metara gramofonskih ploča - zbirka Ivana Mirnika' poslušajte danas, u utorak 17. studenoga, u 18,15 sati na HR1:

Oda-birano: Dvadeset metara gramofonskih ploča - zbirka Ivana Mirnika