Vodotoranj - simbol pobjede i novoga života

Kao i svake godine na današnji dan Kolona sjećanja prolazi uz vukovarski vodotoranj - mjesto snažne simbolike. Njegova je obnova trajala više od tri godine te je svima postao dostupan.

Do vrha vodotornja vodi 211 stepenica i stakleno panoramsko dizalo. Cijeli gornji kat velika je Memorijalna soba kroz koju vodi krivudava staza. Na njezinim se zidovima nalaze veliki ekrani koji prikazuju autentične snimke razaranja Vukovara. 

Zastava koja se na vrhu vijorila te ratne jeseni Vukovarcima je bila simbol prkosa i otpora. U nju su pogled upirali branitelji s prvih crta obrane grada.

Ranilo ga je više od 600 projektila - ostao je stajati. U njegovu obnovu uključila se cijela Hrvatska. Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara, rekao je da je pogled s vodotornja s 46 milijuna kuna osiguralo gotovo 7 tisuća Hrvata diljem svijeta. Nakon više od tri godine obnove svečano je otvoren. 

Simbol stradanja i otpora u Vukovar su došli vidjeti iz svih dijelova Hrvatske.

Kraj obnove Vukovarci su jedva dočekali. Za njih je vodotoranj simbol pobjede i novoga života.

Simbol bola i ponosa uspravljen iako prepun rana pred neprijateljem se odbio srušiti. On vas prvi pozdravi i posljednji iz grada isprati.