Tekstovi koje je Siniša Glavašević slao Mladenu Kušecu

Na današnji dan sjećamo se jednog od simbola Vukovara - Siniše Glavaševića. HTV je u svom današnjem specijalnom programu u povodu sjećanja na žrtvu Vukovara prikazao originalne tekstove koje je telefaksom slao uredniku Hrvatskog radija, nedavno preminulom Mladenu Kušecu. Upravo je on zaslužan za to što su oni objavljeni u "Pričama iz Vukovara". Podsjetnik je to na najljepše, ali i najbolnije rečenice posvećene Gradu Heroju.

➡️ Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Mladenu Kušecu se Siniša Glavašević javljao svaku večer. Jedne večeri zamolio ga je samo da pročita tekstove koje bi mu poslao.

"Razmišljam dok ovo pišem - gdje je moje djetinjstvo? Ima li čovjek išta poslije djetinjstva? Naravno, osim sjećanja. Plutam tako vlastitim mislima i kao pirat pokušavam sam sebe orobiti za neku uspomenu. Rat me zbunjuje, ali se nadam naći nešto lijepo. Je li to moj prvi bicikl ili sram koji me uhvatio kada mi se svidjela jedna djevojčica?", piše u jednom od tekstova.

- Ja sam to donio u redakciju. Tamo je bilo 12 cura, obrazovni program smo bili, bio je rat, one su se sve rasplakale kada su počele čitati te priče, rekao je jednom prilikom za HTV Kušec.

"Razgovarao sam s mnogim borcima koji brane te ruševine. I oni razmišljaju isto - što će nekome moj grad osim meni i mojim sugrađanima i Hrvatskoj? Uvijek se znalo da ne možeš biti ono što nisi. Tako je i s gradovima, tako je i sa zemljom. Braneći tu ideju stoje ljudi, divovi hrvatske hrabrosti i nikako da objasne onima iz drugog dvorišta da je vrijeme ratova na izmaku. Zar nisu to shvatili noseći školsku torbu i ljubeći se po parkovima u sumračje?" - piše Glavašević u jednom od tekstova.

- Prije nego što je Siniša poginuo, u nedjelju navečer prije Dnevnika smo objavili njegove "Priče iz Vukovara". To su svi zaboravili. Prije Dnevnika je išao Siniša Glavašević, "Priče iz Vukovara". Do tada ih nitko nije vidio ni čuo, rekao je svojedobno Kušec.


"Poznavao sam mnoge pametne ljude koji nisu bili dovoljno brzi za ovaj rat. Poznavao sam mnoge sposobne, ali glupe da shvate ogavnost ovoga rata. Poznavao sam i one hrabre, one bez kojih ne bi bilo ni vas, ni mene , ni ovog grada. Tko zna gdje su sada toliki koje sam poznavao i toliko često slušao. I njih i jeku koja je odzvanjala od udaraca o njihova vlastita prsa. Gdje li su svi oni sada kada krvari Vukovar?", pisao je Siniša Glavašević.

- Išao sam od izdavača do izdavača. Nitko nije želio objaviti tu knjigu koju sada svi znaju. Došao sam do Vlade Gotovca i Vlado je rekao: "Mi to tiskamo!", tim je riječima Kušec opisao kako je knjiga ugledala svjetlo dana.