Vratili se u Vukovar i grade novi život

Gotovo nema vukovarske obitelji koju nije pogodila tragedija. No poslije rata i proživljenih strahota mnogi su se vratili u Grad Heroj i u njemu ponovno izgradili život. Neki su se iz dalekih zemalja vratili i nakon 28 godina.

➡️ Plenković i Milošević na Ovčari: "Moramo naći zajednički put"
➡️ Diljem Hrvatske svijeće i lampioni za Vukovar
➡️ VIDEO: Svijeće i sjećanje na žrtvu Vukovara
➡️ Premijer: Gledamo naprijed u duhu pomirbe i suradnje
➡️ Vukovar: SNV odao počast žrtvama 

Iva Tilić
imala je 2 godine kad je ratne '91. s roditeljima emigrirala u Kanadu. Nakon 28 godina vratila se u svoj Vukovar i sada radi u vukovarskom Vodotornju.

- Nakon 28 godina u Kanadi sam se odlučila vratiti u Hrvatsku, u Vukovar - zbog ljubavi. Tata mi je rekao: Milo, nemoj se ništa brinuti, ti se zapravo vraćaš kući, govori Tilić.Srce ju je vuklo u slavonsku ravnicu.

- Meni je sad Vukovar novi dom, ovdje se osjećam kao kod kuće. Rodila sam Gabrijela, prošle godine, 01. 09. I, eto, sin mi se rodio u Vukovaru. Naš mali Vukovarac, ističe Iva Tilić. 

A malih je Vukovaraca iz godine u godinu sve više.

- Do današnjeg dana ove godine ukupno 348. To je povećanje za 10% u odnosu na prošlu godinu. To je ono što ohrabruje, govori Tilić. 

Više je i upisanih u dječje vrtiće - gotovo 800 mališana ove godine.

- Volim živjeti u Vukovaru zato što imam puno prijatelja, svoj vrtić, baku i djeda, govori Kristina Šarčević, Vukovar.

- Došli smo do 6 objekata, 26 odgojnih skupina. Cijena dječjeg vrtića jedna je od najnižih u Hrvatskoj, ističe Mirjana Kulić, ravnateljica dječjeg vrtića Vukovar 1.

Rezultati su to kvalitetnih demografskih politika.

- U proteklom mandatu Vlada Republike Hrvatske je ukupno do sada zbrinula 849 obitelji na području grada Vukovara za što je utrošeno 85 milijuna kuna, ističe Nikola Mažar, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje RH.

Stan je dobila i peteročlana obitelj Jurković. Oni nisu dvojili - Vukovar je njihov jedini izbor.

- Dobili smo stan od RH i zahvalni smo na tome što ostajemo u gradu. Jako lijepo živimo u Vukovaru. Sve nam je blizu, sve imamo u gradu. Od bolnice, vrtića, škola, noćnih klubova, kafića- sve. Stvarno nemamo potrebu nigdje dalje ići i sretni smo, ističe Dragana Jurković, Vukovar.

- Moramo jedino raditi na sebi, ostati tu, raditi, baviti se sobom, baviti se djecom - jednostavno uživati- jer sve što nam treba imamo u ovome gradu, govori Mario Jurković, Vukovar.

Cijena najma stana od 67 četvornih metara u Vukovaru je simboličnih 170 kuna, a cijena otkupa ni 100 tisuća kuna, ističu Jurkovići. Već sljedeće godine počinje podjela novih 120 stanova.

- Ja očekujem do kraja sljedeće godine, možda i rekordan broj od kad postoji stambeno zbrinjavanje. To je 200 obitelji sljedeće godine, govori Mažar.

Vukovar je danas grad mladih koji uz obalu Dunava grade bolju i svjetliju budućnost.