Umirovljeni branitelj pronašao neobičan hobi - restaurira stare automobile

Zdenko Bratek, umirovljeni branitelj, svoj ispušni ventil, pa i terapiju nakon Domovinskoga rata, kada je bio u postrojbama hrvatske vojske, našao je u neobičnom hobiju - restauraciji starih automobila, oldtimera. Ekipi emisije "Dobro jutro, Hrvatska" pokazao je svoj najnoviji uradak.

Kada ga na cesti sretnu ljubitelji starih automobila, srce zaigra. "Spaček" iz 1973. samo je jedan od automobila koji pod spretnim Zdenkovim rukama doživljavaju drugu mladost. 

Ima još jedinstvenih primjeraka, Matra 530, Balila i "Spačeka", a godišta tih automobila su 1934., 1973. i 1975. Nešto više od godinu dana trebalo je za najnoviji i najstariji u ergeli, kako ih od milja zove. Fiat Balila je čak iz 1934. godine. Svaki je vijak sam restaurirao. Obnavljao ju je od 1981. i tek ove godine je "prohodala". Kompletno ju je obnovio.

Nisu ovo prvi automobili koje je obnovio. Dva su morala otići, kako bi ovi biseri zauzeli njihova mjesta u Bratek garaži. Istina, samo je "Spaček", francusko čudo od automobila, registriran i u uporabi. Zdenko je kazao kako je registracija skupa, ali i ostali automobili su spremni za promet, samo traži sponzora za registraciju.

Obitelj nema baš ništa protiv, kaže gospodin Zdenko. Dapače, podržavaju ga. Supruga je čak i vlasnica "Spačeka".

Za sada, to je to! Uvjerava Zdenko Bratek samoga sebe. No, nedavno je potegnuo čak do Otočca, kako bi "bacio oko" na još jedan rijetki oldtimer. Tko zna, možda ćemo uskoro morati ponovno navratiti u Vrbovu, do Zdenkova dvorišta.