Poezija i nova lica u fokusu Sajma knjige u Puli

Sa(n)jam knjige u Istri otvara se 5. prosinca Nastupom književnica Andriane Škunca, Eveline Rudan i Monike Herceg u pulskoj galeriji Sveta Srca, koja će biti središnje mjesto sajma i velika knjižara u kojoj će posjetitelji moći birati između više tisuća izdanja hrvatskih nakladnika.

Ustvrdivši kako su tijekom sajma osigurani popusti na cijene knjiga do 70 posto, organizatori su u četvrtak predstavili program najavivši kako će svaki dan Sajam započeti već tradicionalnim i najpopularnijim događanjem ‘Doručkom s autorom’ u Galeriji Cvajner.

Uz vodstvo kulturologa i pisca Aljoše Pužara publici će se predstaviti dobitnica nagrade Vladimir Nazor za životno djelo Andriana Škunca, redatelj Boris Miljković čiji će dokumentarni film o Marini Abramović u Puli imati hrvatsku kino premijeru, slikar Duško Šibl koji otvara izložbu i predstavlja se monografijom, spisateljica i nedavna dobitnica prestižne nagrade za roman preveden na francuski Olja Savičević Ivančević, redatelj i strastveni čitatelj Ivica Buljan, publicist i književnik Sinan Gudžević.

Posebnu poslasticu za ‘Doručak’ pripremaju Nada Gašić i Ivica Đikić koji će po prvi puta publici predstaviti svoje nove knjige koje iz tiska izlaze tik pred Sajam. Svoje nove priče predstavit će i Slađana Bukovac.

- Premijerni nastupi glavna su odrednica novopokrenutog programa nazvanog 'Nova lica Pule'. Postoje već etablirani autori i autorice, kao i debitanti, koji na Sajmu još nikada nisu nastupili sa svojom novom knjigom a među njima su Ivana Bodrožić, Tanja Stupar Trifunović, Magdalena Blažević, Želimir Periš, Darko Cvijetić, Ena Katarina Haler i drugi, naveli su organizatori sajma dodavši kako će se promocije održavati u prostoru pulske Zajednice Talijana.

U sjećanje na nedavno preminulog Tonka Maroevića, velikog prijatelja i čestog gosta Sajma, bit će predstavljena njegova posljednja knjiga ‘ZNAKOVI, STAVOVI, TRAGOVI: uvid u hrvatsku likovnu umjetnost’ dok je novost Sajma suradnja s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu.

Redatelj Ivica Buljan, pjesnikinja Monika Herceg, sada u ulozi dramaturginje, te glumice i glumci najveće nacionalne kazališne kuće pripremaju izvođenje probranih stihova domaćih pjesnika kao i velikana svjetske književnosti poput Wisławe Szymborske, Czesława Miłosza, Vladimira Visockog i Srečka Kosovela.

Zrinka Cvitešić, Alma Prica, Milan Pleština, Mislav Čavajda, Olga Pakalović tek su neki od vrhunskih članova glumačkog ansambla koji će stati pred pulsku publiku na De Villeovom usponu i Forumu.

Sa(n)jam knjige u Istri završit će svečanim proglašenjem dobitnika ili dobitnice knjižne nagrade ‘Libar za vajk’, a bit će dodijeljena i nagrada ‘Doktor Ivo Borovečki’ za najčitatelja Sajma.

- U ovoj novonastaloj situaciji duboko uvjetovanoj promjenama koje je u naš život uvela pandemija misao nam je bila stvoriti novi model koji može izdržati posebne mjere, a opet može se događati, obogaćen i razigraniji i kad korone više ne bude. Ovaj model nazvali smo 'Grad Knjige' i mislimo ga sljedećih godina razvijati, granati po cijelom tlocrtu urbane jezgre Pule, poručila je direktorica Sajma Magdalena Vodopija dodavši kako ‘ovo nije jednokratna priča već se ide novim pravcem’.

- Pula voli svoj sajam, a voli i iskorake izvan mainstreama. Čim smo objavili kako se selimo u Sveta Srca, na De Villeov uspon, Forum, Circolo, kao povratni odgovor publike dobili smo oduševljenje. Ljudi nas svakodnevno zaustavljaju po gradu i pružaju nam podršku za ovaj novi koncept Sajma. Bodre nas da izdržimo. To je i najljepši osjećaj u ovim pripremama Sajma. Sama činjenica da će se u ovim vremenima održati Sajam digla je Pulu na noge, zaključila je Vodopija.

Kako teku pripreme, ekipa sajma pokazala je na svojoj Facebook stranici: