Bolna sjećanja na Borovo

Dan nakon Kolone sjećanja obilježavamo stradanje i okupaciju Borova naselja, u kojem su bili ratna bolnica i sklonište. Tog 19. studenog 91. u Borovu je naselju ubijena 51 osoba, a nestalo je 167 branitelja. Bolna su sjećanja onih koji i dalje tragaju za najmilijima.

Majka Milka, svoju je kćer Jelenu zadnji put vidjela 18. studenog 1991. godine. Imala je samo 19 godina i u odori 204. brigade branila je Vukovar.

- Ona je rekla: Mama možda ću ja nečiji život spasiti. I otišla je na položaj prema Borovu, prisjeća se Milka Pančić, majka nestale hrvatske braniteljice.

Nije ju više vidjela. Dan nakon pada grada, Jelena je jutro dočekala u podrumu Borovo Commercea.

- Iako su neprijateljski vojnici znali da je ovo najveće sklonište i da su dolje žene, starci i djeca, nije ih smetalo da toga dana bjesomučno granatiraju i raketiraju Borovo Commerce, naglašava Ivan Lukić-Zolja, vukovarski branitelj.

Vukovarski branitelj Boško Marin, prošao je golgotu.

- Ja sam imao sreću. Izvađen sam na strijeljanje. Ja i još jedan ostali smo živi poslije toga masakra, prisjeća se Boško Marin, vukovarski branitelj.

Kod ruševina Borovo Commercea cvijeće, svijeće i mnogo suza.

- Bio je ranjen kada je izlazio iz Borovo Commercea, ali što se dogodilo s njegovim tijelom, to nažalost nikad nismo saznali, govori Dalibor Đurđek, sin nestalog hrvatskog branitelja.

Razdvajani su, odvođeni, ubijani. Mnogima se nakon toga gubi trag.

- Tu su iz Borova sela, iz škole dovodili i mučili, bacali su ih u Dunav na ovom mjestu, govori Kata Lozančić, Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

Mutni Dunav Milki možda jednom otkrije istinu jer njezina kći nema ni groba ni spomenika.

- Samo da njene kosti pronađem i imamo grob pa da odem na onaj svijet u miru, govori Milka Pančić, majka nestale hrvatske braniteljice.

Za ove obitelji nema mira bez istine o njihovim nestalima.

- Oni koji su počinili zločine, oni koji su nalogodavci, oni koji znaju za zločine, moraju se suočiti s tim priznat i pokazati put prema nestalima kako bi mogli živjeti jedni s drugima, a ne živjeti jedni pored drugih, ističe Ljilja Alvir, Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

U spomen na sve žrtve ulicama Borova prošla je tužna kolona sjećanja u spomen nas sve vijenci su položeni i kod spomen obilježja na mjestu masovne grobnice kod farme Lovas.