Škot Douglas Stuart dobitnik nagrade Booker

Nagrada Booker, ugledna britanska književna nagrada, dodijeljena je u četvrtak navečer Škotu Douglasu Stuartu za ‘Shuggie Bain’, njegov prvi roman.

‘Shuggie Bain’ je priča o osamljenom dječaku u potrazi za vlastitim identitetom koji nesebično voli svoju majku, ovisnicu o alkoholu i ostaje uz nju dok ona proživljava pakao, u Glasgowu 1980-ih, u doba thatcherizma obilježenog siromaštvom, gospodarskom krizom, marginalizacijom radničke klase i vjerskim sektaštvom.

Ta velika freska opustošenih života malih ljudi koja magistralno oslikava ljubav, razočaranje, ovisnost i samouništenje, djelo je fascinantno, koliko i potresno.
Autor, kojemu su 44 godine, i sam je odrastao u Glasgowu odakle je otišao u New York kako bi radio u modnoj industriji.

Pogledajte kratki video o nagrađenom romanu:Nagrada Booker, ustanovljena 1969., svake se godine dodjeljuje piscu ‘najboljeg romana na engleskom jeziku’. Nagrada donosi pobjedniku 55000 eura i međunarodni ugled.

Svečanost predaje nagrade koja je u Ujedinjenom Kraljevstvu isto što i Goncourt u Francuskoj, bila je organizirana u dvorani Roundhouse, na sjeveru Londona, ali je više poznatih osoba, među njima i autor, sudjelovalo putem videoveze zbog pandemije covida-19.

Na internetskoj stranici Nagrade Booker možete pročitati intervju s laureatom.