Varaždinski ubojica tenkova

Manje od dvije tisuće slabo naoružanih, umornih i gladnih, ali hrabrih branitelja tri je mjeseca pružalo otpor neprijatelju koji je na raspolaganju imao gotovo 40 tisuća dobro opremljenih vojnika i modernu vojnu tehniku. Među braniteljima je bio i Damir Laljek koji je sa stotinjak svojih varaždinskih kolega sudjelovao u najžešćoj Bitki za Vukovar.

- Policija iz Varaždina je bila prisutna u vukovarskom području od samih početaka ratnih zbivanja, pa do pada grada Vukovara – govori Laljek.

Hrvatski vojnici i policajci su bili slabo naoružani, no ipak su uspijevali prkositi neprijatelju koji je na raspolaganju imao tenkove, topove i raketne bacače. Upravo je Laljek prozvan – ubojicom tenkova.

- S manjom grupom varaždinskih policajaca sudjelovao sam u obrani Sajmišta. Bio sam raspoređen zbog svoje stručnosti u ekipu koja je zaustavljala i neutralizirala neprijateljski oklop. Sa svojim pomoćnicima sam uspio pogoditi i zaustaviti osam neprijateljskih tenkova.

Laljek se prisjetio i jedne anegdote. Naime, dok su zagorski policajci međusobno razgovarali motorolama, srpske snage su ih slušale, ali ih zbog specifičnog dijalekta nisu dobro razumjele.

-  Imamo par policajaca koji su iz Lepoglave, tvrdog Zagorja i kad smo komunicirali preko motorola, druga nas strana nije razumjela. Kasnije smo saznali da su oni mislili da dogovaramo akcije u šiframa.

U  Vukovaru je poginuo 21 policajac tadašnje PU varaždinske. Uz 15 koliko ih je stradalo na Sajmištu, njih 6 je izgubilo živote u Borovom Naselju.

- Vukovar je hrvatski Alamo. Tko zna što je Alamo i dio američke povijesti, to bi se mogao povezati, jer vukovarski branitelji dali su priliku svima nama da se bolje organiziramo i da se oslobodimo velikosrpske agresije – naglašava Vladimir Milavec, umirovljeni časnik Hrvatske vojske.
 
Prisutna je ovih dana tuga za izgubljenim prijateljima, ali i ponos jer su Varaždinci u Vukovaru pokazali hrabrost i prkos.