Nekad ukrasna biljka, danas veliki problem

Ono što je nekad bilo ukrasna biljka, sada stvara velike probleme u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Do te mjere da postoji cijeli program uklanjanja te invazivne vrste koji je povjeren Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i tvrtki koja održava zelene nasade Dubrovnika.

Uz Nacionalni park Krka, pajasen će se uklanjati na širem području Dubrovačko-neretvanske županije. Ta invazivna vrsta uvezena je u Europu iz Azije u 18. stoljeću kao ukrasna biljka no postala je najinvazivnija vrsta u Europi koja se brzo širi, istiskuje zavičajnu vegetaciju i smanjuje bioraznolikost. 

- Iz listova luči toksine koji negativno utječu na ljudsko zdravlje, govori  Marijana Miljas Đuračić, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode.

Udruga "Mala sirena" s Pelješca prije nekoliko godina počela je s uklanjanjem pajasena na području Žuljane,  no ovim projektom riješit će se taj problem u cijeloj županiji.

- Pajasen će se uklanjati iz uvale Vučine, iz naselja polja Ponikve u starim gradskim jezgrama Maloga Stona, Veličkog Stona, uskom pojasu Stonskih zidina te na području grada Dubrovnika, znači oko zidina, govori Miljas Đuračić. 

- Jako se brzo širi, a ima tu sposobnost da iz korijena izlaze izboji te nastavlja dalje širenje i zahvaća cijelo područje. Jako je teško odrediti koja kemijska sredstva primijeniti iz tog razloga i jest potrebno odraditi cijelu edukaciju utvrditi koji je najbolji način, ističe Alma Majstorović, ravnateljica Vrtlara. 

Uklanjanje pajasena moglo bi početi sljedeće godine, a projekt će trajati 4 i pol godine, dovoljno da se tu invazivnu vrstu ukloni i spriječi njezino daljnje širenje.